ANKARA -Suriye'de ormanların planlanması ve denetimi Türk ormancılar tarafından yapılıyor. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci,Türkiye ile Suriye arasında ormancılık alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi için "Suriye'de Sürdürülebilir Orman Yönetimi Planlaması ve Orman Yangın Yönetiminde Kapasite Geliştirilmesi Projesi" hazırlandığını belirtti.
Projenin başlangıç çalıştayının Suriye'de gerçekleştirildiğini ifade eden Kahveci, proje ile ormancılık teşkilatının tecrübe ve birikimlerini Suriye ormancılarına aktardıklarını, değişik ormancılık uygulamalarını yerinde gösterdiklerini söyledi. Suriye'de yapılan orman amenajman planını düzenlediklerini de ifade eden Kahveci, bu kapsamda Suriye'nin Idleb kentinin Cisriş Şugur bölgesinde kurulacak ormanla ilgili çalışmaların bu sene sonunda tamamlanmasının planlandığını bildirdi.
200 bin dolara mal olacak projede coğrafi bilgi sistemleri, uydu, hava fotoğrafları ve en son teknolojin kullanıldığını dile getiren Kahveci, "Türkiye orman teşkilatının tecrübe ve birikimlerini Suriye ormancılarına aktaracak ve Suriye'de yapılacak ormanların geleceğini planlayacağız" dedi.
Ormanların tüm dünyanın ortak hazineleri olduğunu anlatan Kahveci, şunları söyledi:
"Dünyadaki biyolojik çeşitliliğin korunması ormanların korunmasına bağlıdır. Ormanlar olmadan iklim değişikliği ile mücadele imkansızdır. Özellikle bölgemiz için daha da fazla hissedilen temiz ve içilebilir su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesinde ormanlar göz ardı edilmemelidir. Ormanların sunduğu hizmet ve faydaları bütün insanların kullanma hakkı vardır. Ayrıca Idleb'te dikilen bir ağacın Türkiye'de yaşayan insanın yaşam kalitesine, aldığı nefese etkisi olur."
Suriye ve Türkiye arasında orman yangınlarının söndürü lmesine ilişkin işbirliğinin devam ettiğini de anımsatan Kahveci, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun talepleri doğrultusunda Türkiye'de toplanarak Suriye'de ekilen sedir ağacı tohumlarının yeşermeye başladığını kaydetti.
Osman Kahveci, Orman Genel Müdürlüğünün proje anlamında ilk defa ciddi olarak yurt dışına açıldığını ifade ederek, teknolojilerini ve uzmanlarını kullanarak diğer komşu ülkelerle de ortak projeler yapmayı amaçladıklarını söyledi.
Manşetler
İspanya’nın savaş karşıtı olması ilişkileri güçlendirdi
Lufthansa CEO'su, ilk Boeing 777X'i 2027'de bekliyor
AIRBNB yapay zekâ ile yeniden yapılandırılıyor
Sİngapur 15 yılda MICE'ı iki katına çıkarmayı hnedefledi
Brezilya, 2026 Karnavalı'nda yabancı ziyaretçi rekoru
Trump, İspanya ile ticarete veda ediyor
Gürcistan BM turizm adaylığını geri çekti
Astana, Avrupa seyahat forumuna ev sahipliği yapacak.
Turizmci Murathanoğlu beton mikserinin altında kalarak can verdi
Viking Nil Nehri turlarını yeniden başlattı