Sualtı mağarasına daldılar

Akdeniz Üniversitesi Su Altı Topluluğu ve Su Altı Araştırma Uygulama Merkezi'nden dört kişilik dalış ekibi, Suluin mağarasındaki kalıntıları görüntüledi.

FİNİKE -Akdeniz Üniversitesi Su Altı Topluluğu ve Su Altı Araştırma Uygulama Merkezi'nden dört kişilik dalış ekibi, Suluin mağarasındaki kalıntıları görüntüledi.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, kendisiyle birlikte 4 kişiden oluşan dalış ekibinin Asya'nın en uzun sualtı mağarası olan Suluin Mağarası'nda dalış yaptığını bildirdi.
Mağarada, 45 metre derinliğe indiklerini, kemik ve seramik kalıntılarını kamera ile görüntülediklerini ve fotoğraflarını çektiklerini kaydeden Gökoğlu, elde ettikleri görüntü ve fotoğraflarla mağara içindeki kalıntıların, arkeolojik, jeolojik ve antropolojik açıdan inceleneceğini vurguladı.
Gökoğlu, "Akdeniz Üniversitesi Su Altı Topluluğu ve Su Altı Ara ştırma Uygulama Merkezi üyelerince bu mağaraya altıncı kez dalış yapılıyor. Daha önceki dalışlarımız mağaranın keşfine yönelikti. Bu dalışımızda ise mağaradaki kalıntıları görüntülüyoruz. Hem arkeolojik, hem jeolojik, hem de antropolojik açıdan kalıntıları görüntüleyip, Finike Kaymakamlığına ve Finike halkına sunmayı hedefliyoruz. Bu görüntüler basınımıza da verilecek ve Türkiye ile paylaşı lacak" dedi.
Suluin Mağarası'ndaki dalışların devam edeceğini belirten Gökoğ lu, mağaranın tüm ayrıntılarını belirlemek istediklerini söyledi. Mağaranın tüm ayrıntıları çekmeye çalışacaklarını bildirdi. Mağaranın 40 ile 70 metre arasında çok ince, kalem gibi sarkıtlar olduğuna işaret eden Gökoğlu, "Bu kadar derinlikte sarkıtların olması, mağaranın kuru bir dönem yaşadığını gösteriyor. Sarkıtlar kuru alanlarda, minerallerin sularla taşınıp aşağı doğru çekilmesi sonucu oluşur. Akdeniz Üniversitesi Su Altı Topluluğu ve Su Altı Araştırma Uygulama Merkezi zaten bu çekimleri hem arkeologlarla hem jeologlarda paylaşacak" diye konuştu.
Suluin Mağarası'na 1995 yılında Amerikalı Jarrod Jablonski ve ekibinin dalış yaptığını ve 122 metre derinliğe ulaştığını anlatan Göko ğlu, "Ancak mağaranın tam olarak sınırları ve derinliği bilinmiyor. Aynı yıl, amatör bir grubun yaptığı dalışta iki kişinin hayatını kaybetmesi ile mağara gizemini korumaya devam ediyor" dedi.
Finike Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan da dalış gurubunun ç alışmalarını yakından izledi.

Manşetler

​​​​​​​Aileler mutfaklarını 'ev restoranı'na çeviriyorlar
Kızıllı, “palamut turizmi” için turistleri bekliyor
Side antik kentte yaşlı Almanlar için kültür turları başladı
Akseki'nin Çimili Keçi Peyniri Coğrafi İşaretli oldu
IIFF'nin bu yılki teması: “Sürdürülebilirlik"
Dünyanın en iyi 100 şehri içinde İstanbul yer aldı
Marsilya’da 1 Euro’ya gurme yemekler yiyebilirsiniz!
Turistik Tuz Ekspresi 10 bin ziyaretçiyi Çankırı’ya taşıdı
2026'da iş seyahatleri ve MICE nereye gidiyor?
Noel tatilinin gözdesi Antalya'ya Alman ve Rus akını