Side'ye Side yapan, tarihi, kültürel ve arkeolojik zenginliği!

İngiliz, Polonyalı, Baltık ülkesi, İskandinavyalı turist  kaldığı otelden çıkınca 25 dakika sonra Side Antik Kent'te Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerini görerek tarihe yolculuk ediyorlar.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
SİDE-MANAVGAT/ANTALYA -
Manavgat ilçesi Side Beldesi eski Side Belediye Başkanı Osman Delikkulak, Antalya ve ülke turizminde Side'yi Side yapan değerin tarihi kültürel ve arkeolojik varlık zenginliği olduğunu söyledi. 
Side'de 1965 yılında pansiyonculukla başlayan turizmi günümüzde Antalya'ya gelen yabancı turistin üçte birini tatil ve gördüğü turizm destinasyonu olduğunu belirten Side Belediyesi eski Başkanı Osman Delikkulak, '' Side'ye gelen bir Alman bir Rus, bir Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT)bir İngiliz bir Polonyalı, bir Baltık ülkesi, bir İskandinavyalı turist  kaldığı otelden çıkınca 25 dakika sonra Side Antik Kent'te Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerini görerek tarihe yolculuk ediyorlar.

  

7 asır Side'de hiç bir yaşamın olmadığı yerde yaşam , Osmanlı Padişahı  2'nci Abdülhamid'in Oğlu Şehzade Selim adına kurduğu 'Selimiye'' köyüne Giritli Türkleri 136 yıl önce yerleştirmesi ile başladığı. Günümüzde 100'ün üzerinde Osmanlı Cumbalı evlerinin günümüzde üçüncü kuşak Giritliler tarafından turizme hizmet veriyor. Side antik kentte çok zengin Roma dönemi var. Side Anıtsal Çeşme,   Anadolu'da Roma Dönemi ait en görkemli yapıtı. Side'yi Side yapan  tarih,kültürel ve arkeolojik varlık zenginliğidir.  Bu zenginliği gün yüzüne çıkmasın da merhum Ordinaryüs Prof. Dr Arif Müfid  Mansel, Prof. Dr. Jale İnanç'a vefa ve minnet borçluyuz. Roma dönemi eserlerinin gün yüzüne çıkmasında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından 1947-1960 yılları arasında arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu eserlerin çoğu günümüzde Side Müzesi'nde sergilenmekte.'' dedi.

Side'de turizmin başlamasında öncü olanın Şakir Paşa'nın diplomat oğlu Suat Şakir Kabaağaçlı olduğunun sözlerine ekledi.

Manşetler

Meslek Yasası ve liyakat tercih değil mecburiyettir!
Türk Hava Yolları, Erivan'a sefer başlatıyor
Kayakçılar gidiyor, dijital göçmenler geliyor
Ermenistan 2026'da 113 ülkeye vizesiz oldu
Yaren Leylek ile Adem amca 15. yılda da buluştu
Altyapı çalışmasında lahit bulundu: Kazı yapılacak
Kapadokya kar sonrası beyaz örtüyle kaplandı
Foça’da rüzgâr sezonu sürüyor, Valilik Kupası başlıyor
Türkiye'nin en eski milli otel markası icradan satılık
ITB Berlin 2026: Ev sahibi ülke Angola'dan büyük gösteri