Sanayiye özel teşvik şart!

Deprem, ekonominin önemli merkezlerinden olan organize sanayi bölgelerine de zarar verdi. Bölgedeki 12 OSB’de üretimi durdururken buralara afet programı önerildi.

İSTANBUL - Deprem, ekonominin önemli merkezlerinden olan organize sanayi bölgelerine de zarar verdi. Bölgedeki 12 OSB’de üretimi durdururken buralara afet programı önerildi.

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler, son verilere göre 45 binden fazla kişinin ölümüne, çok daha fazla kişinin yaralanmasına, yüz binlerce evin yıkılmasına neden olurken ekonominin önemli merkezlerinden olan organize sanayi bölgelerine de (OSB) büyük zarar verdi. Ticaret limanlarında da sıkıntı çok.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre CHP’nin, depremin bölge ekonomisine verdiği zararı tespit etmek için oluşturduğu ekonomi heyetinin hazırladığı güncel rapor da bu konuda dikkat çekici sonuçlar içeriyor.

Öne çıkan veriler özetle şöyle: 

- Türkiye’deki toplam 353 OSB’nin 51’i bölgede yer alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kredisiyle inşaatları tamamlanmış toplam 220 OSB’nin 40’ı burada. Bölgede üretime faal olarak devam eden 35 OSB vardı. Bu 35 OSB’nin depremden sonra 12’sinde üretim tamamen durdu. 10 OSB tesisinde ise ağır hasar var. Göç eden işgücü nedeniyle üretim kısıtlı kapasiteyle sürdürülüyor.

‘İSKENDERUN’ BELİRSİZLİĞİ

- İskenderun Limanı’ndaki yangında, liman depolama sahasındaki 5 bin 400 konteynerden 1730’unun içerisindeki yüklerle birlikte yandığı belirlendi. Limanı işleten firmanın yetkilileri, gemi tahliye ve yükleme operasyonlarının 3 ay içinde başlanmasının planlandığını açıkladı. Ancak limanı kullanan firmalar, bu sürecin bir yıldan önce tamamlanamayacağını ifade ediyor.

- Hatay, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki toplam esnaf sayısı 113 binden fazla. Elbistan Ticaret Odası tespitlerine göre burada bulunan 2 bin işyerinden sadece 50’si ayakta kalabildi. Antakya TSO’ya göre küçük sanayi sitesinde bulunan 2 bin esnafın 1700’ünün dükkânı tamamen kullanılamaz hale geldi.

- Adıyaman merkezdeki dükkânlar ilk 3 gün ya yağmalandı ya kapandı ya da göçük altında kaldı. Adıyaman’daki 19 bin 225 işyerinden 12 bine yakını merkezde. Bu dükkânların yüzde 95’i zarar görmüş durumda.

- Bu tür tespitlerin yanında, raporda şöyle öneriler de yer alıyor: “Depremden etkilenen il ve ilçelerdaki sanayi tesisleri ‘afet teşvik programı’ kapsamına alınmalı. Teşvik kapsamında olan il ve ilçelerde işletmelerin enerji giderlerinin yüzde 50’si 5 yıl boyunca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılaşmalı. Afet teşvik bölgesi kapsamında işgücü açığına yönelik bölgeye özel olağanüstü istihdam teşvikleri sağlanmalı.” 

Manşetler

Turizmciler: TÜRSAB Başkanı ne yapmak istiyor?
THY’den KKTC’ye sağlık turizmi indirimi
Alman turistleri Yunanista'na kaptırmayalım!
Alanya'nın fıstıklı limonatası tescillendi
Princess Cruises 2026 Yılında Avrupa'ya Beş Gemi Gönderiyor
 800 yıllık Obruk Hanı, otel hizmeti verecek
Bitmeyen gökdelen... 34 yıllık inşaat, lüks otel yapılmak isteniyor
İflas eden otel grubuyla ilgili iddia! "Kredi kaçırma..
Antalya'da Avrupa Günü kutlandı
Turizme değerli hizmetlerde bulunan Yalçın Manav’I kaybettik