MOSKOVA - Rusya pandemi sonrası beklenen “normalleşme” döneminde daha fazla turisti ülkeye çekebilmek için “tarihi” bir adımı nihayet attı ve turistik vizelerle ilgili yeni düzenleme yasası, parlamentonun alt kanadı Duma’da üçüncü oylamada da kabul edildi. Yeni yasa ile turistik vizieler 6 ay süreli verilecek.
“Yabancılar için turist vizesi alma sürecini basitleştirme yasası” uyarınca, turistler resmi otoritelerde onaylanmış listede bulunan bir otel veya diğer konaklama tesisinde yapılan rezervasyonlarını belgeleyerek kolaylıkla vize alabilecek.
Diğer ülkelerle karşılıklılık esası dikkate alınarak, şu an 1 aylık olarak verilen turistik vizelerin süresi çok girişli ve 6 aylık olarak düzenlenecek.
Yasa, usulen Federasyon Konseyi'nden onay alıp Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Elektronik vize bekleniyor
Rusya'nın ğandemi sonrası dönemde elektronik vizeye de tam olarak geçmesi bekleniyor. Rusya Federasyonu, 1 Ocak 2021’den itibaren yürürlüğe koymayı planladığı yabancı ülke vatandaşlarına yönelik elektronik vize uygulamasını koronavirüs pandemisinde yaşanan gelişmeler nedeniyle askıya aldı.
Yılbaşında Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ülke güvenliğinin sağlanması, halk sağlığının korunması ve koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasının önlenmesi amacıyla elektronik vize düzenleme işlemi, Rusya Hükümeti’nden özel emir gelene dek askıya alındı” ifadelerine yer verilmişti.
Elektronik vize uygulaması, Türkiye ve AB ülkeleri de dahil 52 ülkenin vatandaşları için 1 Ocak’tan itibaren başlayacaktı.
Elektronik vize, Rusya’nın her yerine kısa süreli ziyarette bulunmak isteyenlerin vize alma sürecini basitleştirme amacı taşıyor. 60 gün geçerlilik süresi olacak tek seferlik elektronik vizeyle 16 gün Rusya’da kalınabileceği belirtilmişti. Şidmi 6 aylık vize uygulaması ile bu konuda da yeni düzenleme bekleniyor.
Manşetler
Formula 1 Türkiye'ye geri döndü: 5 yıllık imza atıldı
Babadağ Ultra Maratonu, spor, doğa ve tarihi buluşturuyor
CMO Awards 2026 kazananları açıklandı
WTC: 2035'e kadar turizme 12.5 milyon dolar yatırım yapılacak
Rus turistlerin yerini Polonyalılar ile BDT ülkeleri aldı
23 Nisan Çocuk Bayramı buruk geçti
Başkan Grégoire: Paris'te Airbnb artık tarih oldu!
Londra'da Uluslararası Gastronomi Film Festivali yapıldı
Dünya çocukları Antalya'da buluştu
Yerli turizm harcamaları 2025’te 555 milyar lirayı aştı