Romanlardan Çingene Kızı araştırılsın talebi

Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, ABD'den getirilen Çingene Kızı mozayiğinin parçalarıyla ilgili çalıştay yapılsın

İSTANBUL - Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, ABD'den getirilen Çingene Kızı mozağinin parçalarıyla ilgili "Romanlar olarak bu konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bakanlığımızla birlikte bir çalıştay yapılmasını ve vatandaşlarımızın bilgilendirilmesini arzu ediyoruz" dedi.

Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda bulunan Zeugma antik kentinde yer alan Çingene Kızı mozağinin kayıp parçaları ABD’den Türkiye’ye getirildi. Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri sonucunda Türkiye’ye getirilen “Çingene Kızı” mozaiğinin Roman kültür ve tarihiyle ilişkisinin araştırılması gerektiğini söyledi. Konunun gündeme gelmesinden bu yana Roman vatandaşlardan bir çok talep aldıklarını belirten Çokyaşar, “2015 yılında yaptığımız ve sayın Cumhurbaşkanımızın da katıldığı ‘Büyük Roman Buluşması’nda konuşmaların yapıldığı platformda, bu mozaiğin fotoğrafını kullanmıştık. Bu sebeple Roman vatandaşlarımız mozaiğin roman kültürüyle ilişkili olup olmadığını haklı olarak merak ediyor” dedi.


‘ÇALIŞTAY YAPILSIN’

Kimilerinin mozaiğin Büyük İskender’e, kimilerinin ise bir tanrıçaya ait olduğunu söylediğini ifade eden Çokyaşar, “Biz de Romanlar olarak bu konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bakanlığımızla birlikte bir çalıştay yapılmasını ve vatandaşlarımızın bilgilendirilmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.


‘UZMAN KİŞİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ’

Konuyla ilgili olarak araştırmalar yaptıklarını ancak söz konusu figürü Romanlarla ilişkilendirecek bir bulguya rastlamadıklarını dile getiren Çokyaşar, tarih, sanat tarihi ve arkeoloji dalında uzman kişilerin kendilerine destek vermesini beklediklerini belirterek, şöyle dedi: “Çingene Kızı” olarak adlandırılan eser, Türkiye’nin tarihi zenginliğine değer katıyor. Türkiye’ye getirilmesiyle Roman vatandaşlar büyük sevinç yaşadı. Mozaikteki kız çingene olsa da olmasa da bunu biz memleketimizin bir kazancı olarak sahipleniyoruz. Ama eğer Romanlarla bir ilgisi varsa biraz daha bu konunun içinde olmak istiyoruz.”

Manşetler

AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?
Bakan Ersoy ve THY buluştu: Turizmde rota genişliyor
Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon eylülde yüzde 3,8'e yükseldi
Captain Arctic Kuzey Kutbu’na rüzgarla sefere çıkıyor
Almanya'nın en zenginleri listesinde 3 Türk yer aldı
Yapay zekâ uçakta ne yendiğini takip ediyor
Türkiye'den beş şirket listede
Analistler: Uçak bilet fiyatları daha da yükselecek
Mısır’dan seyahat dünyasına çağri: “B planı değiliz!”
Kral öldü, milyar dolarlık imparatorluk sahipsiz kaldı