Reuters: Lale İstanbul'a dönüyor

Reuters, Kadir Topbaş'ın "İstanbul lalesiz bir şehirdi buraya geri döndü. Laleler binlerce yıldır bizimleydi, maalesef nasıl olduysa oldu,unutuldu" dedi.

LONDRA- İngiliz haber ajansı Reuters, İstanbul Lale Festivali'ne haber bülteninde yer verdi.

Haberde "İstanbul'un Nisan kalabalıklarını hoş ve keyifli bir şekilde konuşturan, Boğaziçi'nin gün batımında görünen minarelerine bakış değil, laleler" ifadesine yer verildi.

12 milyonluk kentin lalenin ana vatanı olduğunu bütün dünyaya anımsatmaya çalıştığını bildiren Reuters, halkın bu festivalden son derece hoşnut olduğunu kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın "İstanbul lalesiz bir şehirdi ancak lale buraya geri döndü. Laleler binlerce yıldır bizimleydi, maalesef nasıl olduysa oldu,unutuldu." sözlerine yer verilen haberde çiçeğin Türkiye'nin doğusu ve Orta Asya'dan Osmanlılar döneminde İstanbul'a getirildiği, sultanların ve seçkinlerin saraylarının bahçelerine ekildiği kaydedildi.

Lalelerin artık bütün dünyada Hollanda ile birlikte anıldığına dikkat çekilen haberde, Topbaş'ın "Umuyoruz ki biz de bir gün lale ihracatçısı olacağız," sözlerine de yer verildi.

İstanbul'un, özellikle turistik tesislerine binlerce lalenin ekildiği bildirilirke sektörde 5-10 bin kişinin çalıştığı, yetkililerin sayıyı 230 bine yükseltmek için çabaladığı kaydedildi.

Yetkililerin "Laleler İstanbul'daki en güzel şey," şeklindeki sözlerine de yer verildi.

Haberde, ilk lalelerin 1550'li yıllarda Osmanlı İmparatorluğu'ndan Hollanda'nın da aralarında olduğu Avrupa ülkelerine götürüldüğü, Hollanda'nın geçen yıl lale ihracatından 10,5 milyar dolar kazandığı belirtildi.

Habere göre Hollandalılar Osmanlı'dan gelen laleleri gördüklerinde çiçeğe o kadar yabancılardı ki bir Hollandalı lale soğanını gerçek soğanla karıştırmış ve kızartarak yediğini söylemişti.

Manşetler

Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
Türk turistler İspanya’da harcama rekoru kırdı
Skal Marmara Kulübü, “Şerbetçi Ali Baba”da iftarda buluştu
TBMM: Kartalkaya'da Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumlu değil
İTO’dan İstanbul için turizm çağrısı: Oda başı gelir artırılmalı
Dolandırıcı acentelere 23 yıl men cezası
Türkler rotayı Avrupa ve Balkanlar’a kırdı
Tarihi SGK binası Mövenpick Old Town Oteli oldu
İran’daki savaş Van turizmini vurdu
Bacacı Yatırım Holding: Yüzde 30 büyüme hedefliyoruz