Raylı sistem 787 km'ye ulaşacak

Onuncu Kalkınma Planı'na göre, raylı sistemlerin toplam uzunluğu 5 yılda yüzde 65 artışla 787 kilometreye ulaşacak.

ANKARA- Onuncu Kalkınma Planı'na göre, raylı sistemlerin toplam uzunluğu 5 yılda yüzde 65 artışla 787 kilometreye ulaşacak. TBMM Başkanlığına sunulan ve 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı'na göre, Türkiye'de 2006 yılında 292 kilometre olan raylı sistem ağı, geçen yıl 455 kilometreyi buldu. Bu ağın, 2013 yılı sonunda 477 kilometreye ulaşması planlandı.

TAMAMLANAN HATLAR 185 KİLOMETRE
Dokuzuncu Kalkınma Planı döneminde ağırlıklı olarak dış finansman temin edilerek Adana, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Samsun'da planlanan raylı sistem projeleri önemli oranda tamamlanarak işletmeye açıldı. Tamamlanan hatların toplam uzunluğu 185 kilometre, inşası devam eden hatların toplam uzunluğu ise 145 kilometreye yaklaştı. Mevzuat düzenlemesiyle belediyelerin uygun raylı sistem projelerini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği Türkiye'de şu anda faaliyetteki raylı sistem hatlarıyla yılda 700 milyonun üzerinde yolcu taşınıyor.

ESENBOĞA’YA RAYLI SİSTEM GELİYOR
Onuncu Kalkınma Planı'na göre, şehirlerde trafik sıkışıklığını azaltan, erişilebilirliği ve yakıt verimliliği yüksek, konforlu, güvenli, çevre dostu ve sürdürülebilir bir ulaşım altyapısı oluşturulacak. 5 yıl içerisinde Ankara'da Kızılay-Çayyolu, Batıkent-Sincan ve Tandoğan-Keçiören metro projeleri ile Esenboğa raylı sistem, İstanbul'da Üsküdar-Ümraniye, Otogar-Bağcılar, Aksaray-Yenikapı, Bakırköy-Beylikdüzü, Şişhane-Yenikapı, Kartal-Kaynarca, Kabataş-Mahmutbey, Bakırköy-Kirazlı metroları, İzmir'de Trafik Yönetim Sistemi, Deniz Ulaşımı Geliştirme, Üçyol-F. Altay metrosu ile Konak ve Karşıyaka tramvayları, Bursa'da 3. aşama, Kayseri'de 2. ve 3. aşama hafif raylı sistemler, Gaziantep'te 3. aşama ve Konya'da 2. aşama tramvay projeleri tamamlanacak.

Manşetler

Türkiye'nin medikal ve kayak turizmine ilgi yükseldi
Andrea Bocelli’nin Romanza 30. Yıl için İstanbul'a geliyor
Yunanistan'dan Türk vatandaşları için vize kararı
İbrahim Canliel, Air Astana Group’un CEO’su oldu
2025'te Antalya'ya 120 bin Letonyalı turist geldi
TUI raporu: Bilgi odaklı seyahatlere artan ilgi artıyor
Turizmin yeni hedefi: Belirsizlik çağında yönü değişiyor
İstiklal Caddesi, 2025'te 107 milyonla rekor kırdı
easyJet: Türkiye, Kıbrıs ve Mısır rezervasyonlarda düşüş
Heritage İstanbul'da tarihi yarımadanın hafızası sunuluyor