Prof.Pala'nın şiir sergisi

Prof. Dr. İskender Pala'nın derlediği 24 Osmanlı sultanının "Şiirin Sultanları" sergisi, Atatürk Havalimanı Terminali TAV Galeri'de açıldı.

İSTANBUL - Prof. Dr. İskender Pala'nın derlediği 24 Osmanlı sultanının şiirlerinden oluşan "Şiirin Sultanları" sergisi, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali TAV Galeri'de açıldı.
Serginin açılışında konuşan Prof. Dr. İskender Pala, "Esas olan sözdür. Söz insanların miktarını bildirir. Burada şiirleri olan insanlar, kılıçlarını ellerine almadan evvel buradaki sözleri ile savaşıyorlardı, birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışıyorlardı" dedi.
Orta Çağ'ın, sözün çok önemli olduğu bir çağ olduğunu vurgulayan Pala, sözü kelam derecesinde söylemenin bütün elçilerde ve devlet ilişkilerinde öneminin görüldüğünü kaydetti. 33 Osmanlı hükümdarından 27'sinin şair olmasının altında yatan sebebin bu olduğunu ifade eden Pala, "Şiire o kadar bürokrasinin, devlet işlerinin ve savaşların arasında zaman ayırmalarının altında yatan sebep, şiirin gücü ile devletin gücünü birleştirmek ve onu adeta onu zafer haline dönüştürebilmek içindir" dedi.


Pala, herhangi bir Avrupa ülkesinde Osmanlı sultanları için zihinlerde, "Elinde kılıç, asan, kesen bir insan portresi" canlandırıldığını ifade ederek, gerçekte bu kişilerin de gönül insanı olduğu ve aşık olabildiklerinin bu şiirlerde görülebileceğini söyledi.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da Fatih Sultan Mehmet'ten Yavuz Sultan Selim'e, Yıldırım Bayezıd'dan 4. Murat'a kadar birçok Osmanlı sultanını n şiirlerini, ülkenin en önemli geçiş noktasında, binlerce kişi ile buluşmasına katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu anlattı.
24 Osmanlı Sultanı'nın 24 şiirinin yer aldığı sergi, daha sonra İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, TAV Havalimanları Holding Üst Yöneticisi Sani Şener ve Prof. Dr. İskender Pala tarafından açıldı.

Manşetler

Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?