Portekiz, uluslararası turizme olan bağımlılığını en aza indirdi

Portekiz, 2025'in üçüncü çeyreğinde uluslararası pazarlara olan bağımlılığını 2022'den bu yana en düşük seviyeye indirdi .

LİZBON - Portekiz, Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (INE) son verilerine göre, 2025'in üçüncü çeyreğinde uluslararası pazarlara olan bağımlılığını 2022'den bu yana en düşük seviyeye indirdi . Gecelemelerin çoğunluğunu (%67,8) yerleşik olmayanlar oluşturmaya devam etse de, bu pay, yerleşikler arasında büyümenin bir kez daha güçlü olduğu bir çeyrekte, bir önceki yıla göre 1,1 puan düştü.
Publituris tarafından açıklanan rakamlara göre , Temmuz ve Eylül ayları arasında ülkede 10,5 milyon misafir ve 28,6 milyon geceleme kaydedildi; yıllık bazda sırasıyla %2,2 ve %2'lik ılımlı artışlar kaydedildi. Yurt içi seyahatçilerin dinamizmi kilit rol oynadı : Yurt içi seyahatçilerin gecelemeleri %5,5 artarken, uluslararası pazarlarda %0,3'lük hafif bir artış yaşandı ve 19,4 milyon geceleme gerçekleşti.

Yurt içi pazardaki güçlenme, yılbaşından bu yana açıklanan rakamlara da yansıdı . Eylül ayı boyunca, yerleşiklerin gecelik konaklamaları %5,8 artarken , yerleşik olmayanların konaklamaları yalnızca %0,7 arttı ve böylece, yurt içi seyahatçilerin daha hızlı büyüdüğü dört çeyrek üst üste birleşti. Portekiz, 2025'in ilk dokuz ayında toplamda 65 milyon gecelik konaklama kaydetti ve 5,7 milyar avro turizm geliri elde etti.

Bölgesel düzeyde, dış pazarlara bağımlılık özellikle Lizbon, Madeira ve Azor Adaları'nda yüksekti ; Alentejo ve Orta bölge ise iç turizmden daha fazla katkı sağlamasıyla öne çıktı. Algarve, belirli kaynak pazarlarla en yakından ilişkili bölge olmaya devam etti ve ana kaynak Birleşik Krallık oldu.

Kârlılık açısından, RevPAR üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre %4,1 artışla 106,5 avroya ulaştı ve Algarve ile Lizbon bu alanda başı çekti. Yetkililer, hem fiyatlarda hem de dış talepte görülen yavaş büyümenin, giderek artan bir şekilde yurt içi seyahatlere bağımlı hale gelen sektörde daha fazla istikrara işaret ettiğini savunuyor.

Manşetler

THY temmuzda 9,5 milyon yolcu taşıyarak rekor kırdı
Hava yolu yolcu sayısı 18 AB ülkesinin nüfusunu geçti
Çek Hava Yolları ve Smartwings Türk Filosuna Katıldı
262 pilottan hava yolu şirketine toplu dava
Sabiha Gökçen’de bir günde 179 bin 789 yolcu
Avrupa’ya gidecekler dikkat: Pasaport kuyruğu 2 saate çıktı
Tekfen İnşaat raylı sistem ihalesini kazandı
64 yıllık dev otobüs şirketi satıldı
Türkiye'de bir haftalık tatili karşılayamayanlar yüzde 51
Gözler Muğla’nın 145 plajında!