Pekin’deki Havacılık Zirvesi

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) Pekin'de yapılan 68. Yıllık Genel Kurulu'nda havacılık sektöründeki maliyetlerin düşürülmesi konuşuldu.

PEKİN - Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) Çin'in Başkenti Pekin'de başlayan “Dünya Havacılık Zirvesi”, 68. Yıllık Genel Kurulu’na dünyadaki havayolları şirketlerinin üst düzey yöneticileri katıldı. Genel kurulda havacılık sektöründeki maliyetlerin düşürülmesi, gelirlerin artırılması, karbon emisyonlarının azaltılması, güvenlik konuları hakkında görüşler belirtilecek.

IATA: Avrupa’da havacılık 2012’yi 1 milyar dolar zararla kapatacak
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) CEO’su Tony Tyler, havacılık sektörünün Asya – Pasifik bölgesinde büyümeye ve kar artırmaya devam edeceği beklentisinde olduklarını belirtti. Tyler, Avrupa hava taşımacılığı sektörünü ise zor günler beklediğini açıkladı. Tyler, artan akaryakıt maliyetleri, halkın düşen alımgücü, personel giderleri ve AB’nin karbon emisyonu ücretlerinin sektörü çok zorlayacağını söyledi
Tyler, bundan üç ay önce Avrupa hava taşımacılığının “500 milyon dolar” zarar tahminini yukarı doğru düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekti. Tyler, IATA’nın öngörülerine göre bu bütünleşik sektörün 2012 zararı en az 1 milyar dolar olarak hesaplanması gerektiğini bildirdi.

HAVACILIK KÜRESEL EKONOMİ İÇİN ÖNEMLİDİR
IATA Genel Müdürü ve CEO'su Tony Tyler IATA'nın 68. yıllık genel kurulunun açılışında dünyanın havacılık tarihinde görülmemiş bir şekilde birbirine bağlı olduğunu belirterek “ 2011 yılında 2,8 milyar insan 35 bin rotada seyahat etti ve 3 bin 800 havaalanı kullanıldı” dedi. Havacılığın küresel ekonomi için çok önemli olduğunu söyleyen Tyler şunları anlattı:

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİN GELİRİ 4.6 TRİLYON DOLARA ULAŞTI
“Havacılık sektörü 57 milyon kişiye iş yaratıyor ve 2,2 trilyon dolarlık ekonomik faydası bulunuyor. Dünyada 48 milyon ton kargo havayoluyla taşınd. Bunun karşılığı 5,3 trilyon dolarlık bir ticaret hacmi demektir. Geçen 10 yıl içinde havayolu şirketlerinin gelirleri 4,6 trilyon dolara ulaştı. Dünyada havacılık sektörü en hızlı büyüyen sektörlerden biri olarak görüldü”

2012 SIKINTILI BİR YIL OLACAKTIR
Tyler, petrol fiyatlarının ve maliyetlerin artışının havacılyık sektöründe sıkıntılar yarattığını belirterek “2012 mücadeleyle dolu bir yıl olacaktır. Tahminlerine göre petrolün varil fiyatını ortalama 110 dolar seviyelerinde olacaktır” dedi.

IATA Genel Müdürü ve CEO'su Tony Tyler, havacılıkta en büyük krizin eruo bölgesinde olduğunu belirterek, krizin büyümesi halinde durgunluk sonucu dünya havacılığını tehlikeye sokacağını bildirdi.

2030’DA 5.9 MİLYAR HAVAYOLU YOLCUSU
Tyler, 2030 yılında günümüzdeki rakamın iki katına çakacağı ve 5.9 milyar insanın havayoluyla seyahat edeceği belirtti. Kargo taşımacılığının ise üç katına çıkarak 150 milyon tona ulaşacağıni öne sürdü.



GÜVENLİK TEKNOLOJİ İLE İLERLİYOR

Tyler, havacılık sektörünün yılda yüzde 5 büyüyeceği düşünülerek hesap yapıldığını, ancak yüzde bir yanılma olduğu takdirde, dünya kenomosirir bir trilyon dolar zarara, 14 milyon kişinin iş kaybına uğrayabileceğini söyledi. Sorunların engellenmesi için devletler ile havayollarının işbirliği kurması gerektiğini belirtti.
Tyler, gelişen teknoloji ile güvenliğin iyileştirildiğini belirterek 2020'de havaalanları güvenliğinin daha da iyileşeceğini söyledi.

KARBON EMİSYONU 2050’YE KADAR AZALACAK
Havacılık sektörüne maledilen karbon emisyonu salınımı sorununu 2020’ye kadar iyileştireceklerini belirten Tyler, “Hedefimiz 2050 yılına kadar net emisyonları 320 milyon tona kadar düşürmektir” dedi.
Biyolojik yakıt kullanımı ile karbon oranını yüzde 80'lere kadar azaltacaklarını söyleyen Tyler, “Halen 1500'den fazla ticari uçuşta biyolojik yakıt kullanılıyor” dedi.
Biyo yakıt kullanımı arttıkça maliyetlerin düşeceğini anlatan Tyler, AB'nin uyguladığı bölgesel emisyon ticaret sisteminin engel olarak görmediklerini bildirdi. Ancak reel süreçte önemli bir engel haline gelebileceğini belirten Tyler, Çin'i örnek vererek, en muhalif ülke olduğunu ve kendi havayolu şirketlerine emisyon vergilerini ödemelerini yasakladığını söyledi.

Manşetler

21.Runtalya Maratonu'na 82 ülkeden 10 bin sporcu katıldı
884 lirayı duyan İngilizler, Türkiye'ye akın etti
Türkiye'nin dev şirketine Vlora Havalimanı soruşturması
Hobi bahçelerine yıkım kararı ile 'acil satılık' ilanları
Tur şirketi iflas etti, 600 kişi Umre'de mağdur oldu
Fas turizme 3,5 milyar avro yatırım yapıyor
Ekonomi sınıfına yatırılabilen koltuklar geldi
Gemide yapılan düğün töreni gökyüzüne taşındı
Ordu'daki tarihi Aya Nikola adası turizme kazandırılacak
Süper zenginler Türkiye ekonomisinin 2,5 katını saklıyor