Parion kazılarına devam ediliyor

Roma İmparatoru Augustus'un 'ayrıcalıklı kent' olarak ilan ettiği Parion'da İÇDAŞ desteğiyle arkeolojik kazılar sürüyor.

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, Roma İmparatoru Augustus'un 'ayrıcalıklı kent' olarak ilân ettiği Parion'da 10. sezon arkeolojik kazıları sürüyor. Roma İmparatoru Augustus'un 'ayrıcalıklı kent' olarak ilan ettiği Parion'da bu yı1 Temmuz’da devam edilen kazı çalışmalarının 20 Eylül 2013'te bitmesi planlanıyor.
Parion Antik Kenti’nin kazı çalışmaları Türkiye ekonomisine yaptığı çelik ve enerji üretimiyle büyük katkıda bulunan İÇDAŞ tarafından 2005 yılından bu yana destekleniyor. İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşu listesinde 9’uncu sırada yer alan İÇDAŞ kazıyı sosyal sorumluluk projesi olarak değerlendiriyor.

'SEVGİLİLER ŞAPELİ' YENİLENİYOR
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına Profesör Cevat Başaran başkanlığında yürütülen kazılarda 70 işçinin yanı sıra 20 kişilik teknik ekip görev yapıyor. Niğde Müzesi'nden Hakan Erdoğan'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi olarak katıldığı çalışmalarda antik kentin Nekropol, Tiyatro, Roma Hamamı, Odeon, Yamaç Yapısı alanlarında yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarının yanında, kazısı geçen yıl tamamlanan 'Sevgililer Şapeli'nde röleve, restitüsyon ve restorasyon proje çalışmaları yapılıyor.

ROMA’NIN AYRICALIKLI KENTİ
MÖ 8 yüzyıl sonlarında kurulan Parion antik kenti, özellikle Roma dönemi içerisinde önemli gelişmelere sahne oldu ve en parlak dönemini yaşadı. Bu dönemde Roma imparatorları tarafından ayrıcalıklı kent olarak ilan edilen Parion çeşitli mimari yapılarla donatıldı. Geçen yılki kazılar sırasında ele geçen Artemis Heykeli ve Kentauros/Triton gibi buluntularıyla uzun süre gündemde kalan Parion kazı çalışmalarında bu yıl da ilginç ve önemli buluntuların ortaya çıkarılması bekleniyor.
Kazıların bu yıl bakanlığın ayırdığı 110 bin TL'lik ödeneğin yanı sıra çalışmalara sponsor olan İçdaş AŞ'nin iş makinesi ve iş gücü desteğiyle yürütülüyor.

Manşetler

Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?