Pandemi nedeni ile 2021 yılı da 2021 Patara Yılı olarak kabul edildi

Likya Birliği'nin antik dönemde önemli idari merkezlerinden biri olan Patara Antik Kent, 2021 yılı pandemi döneminde yoğun ziyaretçi akınına uğradığı bildirildi.

Abdurrahman Büyükkeskin
Patara-Kaş/Antalya -
 Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Gelemiş Mahallesi(Patara)'nde bulunan Likya Birliği'nin antik dönemde önemli idari merkezlerinden biri olan Patara Antik Kent, 2021 yılı pandemi döneminde yoğun ziyaretçi akınına uğradığı bildirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılı, ülkede kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları dünyada tanıtımına için ''2020 Patara Yılı ilan edilmişti.
2020  Patara Yılı, pandemi nedeni ile ''2021 Patara Yılı' etkinliğini sürdürüyor. Antik dönemde 23 Likya Birliği devleti,  günümüzde 27 Avrupa Birliği(AB) Belçika Brüksel'de AB Parlamentosunda temsil edildiği gibi bin 400 koltuklu Patara Meclisi'nde temsil edildiği belirtiliyor. Patara Meclisi dünyada hali hazırda ''dünyanın en demokratik meclisi olarak biliniyor. Patara Meclisi 2007 yılında 4 yıl süren restorasyon çalışması ile Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) tarafından 2011 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştı. Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, pandemiye rağmen tarihi antik kentte kazı çalışmalarına hiç ara vermediklerini söyledi. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre Patara Antik Kenti pandemiye rağmen yılın ilk 7 ayında 186 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi.  Rekor ziyaretin ise 2021 yılının temmuz ayı içinde olduğu temmuz ayında Patara Antik Kenti 120 bin 45 kişi ziyaret ettiği kaydedildi. 
Yeni ziyaretçi rakamları açıklandığında , 2019 yılının toplamındaki 176 bin 743 rakamını geçtiği gözlemledi. 2020 ‘Patara Yılı’ ilan edilmişti. Pandemi nedeniyle bir sene daha uzatılarak 2021 de ‘Patara Yılı’ olarak kabul edildi. Tarihi ören yeri ziyaretinden ve 2 milyon 878 bin 520 TL gelir elde edildiği;bu yılın ilk 7 ayındaki ziyaretçi sayısından ise  185 bin 320 kişiye ve 4 milyon 389 bin 224  lira gelir elde edildiği  ifade edildi.  


Manşetler

İstanbul’dan Asya’ya yeni hava köprüsü
Seyahatin yeni rotasını lezzet çiziyor: 2026’nın turları
Brussels Airlines ile Deutsche Bahn, tek bilete girdi
Haydarpaşa’nın temelinde ahşap kazıkların yüzde 80’i kayıp!
İki kıta arasında yüzmek dünyayı çekiyor
Swissport, GHI ortaklığıyla Kolombiya pazarına giriyor
THY, 2027’de Liverpool’un formasında sahaya çıkacak
Royal Caribbean'ın Baş Köpek Subayı "Dolly"
Hidrojenle çalışan Viking Astrea, denize indirildi
Türkiye’nin “erimeyen” dondurmasının sırrı: Orkide