Özgürlüğün olmadığı bir ülkede sanatın hiç bir dalı hayat bulmaz'

EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu: Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur. Atalarımız çok güzel bir sözü var;özgürlüğün ve adaletin olmadığı bir ülke toprağında ayrık otu bile yetişmez.

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
''Hukukun üstünlüğü, demokrasi, evrensel hukuk normları, ifade, düşünce, ileri demokrasi ve basın özgürlüğü endekslerinde hep birinci sırada İskandinav ülkeleri Norveç, İsveç, Danimarka ve Finlandiya olmasının tesadüfi olmadığını gösteriyor. ''  Son yıllarda Avrupa Birliği (AB) hukuk normlarında uzaklaşmaya bağlı uluslararası demokrasi endeksinde Türkmenistan, Çin, Rusya, bazı Afrika ülkeleri ile Güney Kore ülkeleri arasında yer alması, ekonomiden, sanata , sanattan sinemaya, sinemadan tiyatroya ve sanatın tüm dalları ile doğru orantılı olarak etkilediği belirtiliyor.
Buna en iyi örneklerden biri Yeşilçam'ın Oscar'ı olarak bilinen Antalya Altın Portakal Film Festivali. 1979 yılında yapılan 15. Antalya Altın  Portakal  Film Festivali'nde  Sansür Kurulunun bazı filmleri sakıncalı görmesi, filmdeki bazı bölümlerin çıkarılmasını istemesi sonrası  festivale katılan bütün film yapımcıları ortak bir deklarasyonla festivalden çekilme kararı alırlar. O sene , Sansür Kurulu Na boyun eğmediği için uzun metrajlı film yarışması olmaz ve sadece kısa metrajlı film yarışması olur. Zaten bir yıl sonrada 12 Eylül  1980 Askeri Darbesi olduğu için 16. Antalya Altın portakal Film Festivali yapılmaz.

ÜLKEMİZDE ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ SADECE 1979-1980 YILLARINDA YAPILMADI! 

Antalya Evrensel Değerler .Platformu(EDEP) Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, bu tarihi görmek isteyen herkesin Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Antalya Kültür Merkezi(AKM) bahçesinde Türker İnanoğlu Sinema Yolu'nda  1964-2011 yılları arasında Antalya Altın Portakal'da ödül almış film ve oyuncuların metal levhalar üzerinde isimleri ve resimleri yer aldığını kaydetti. EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, '' Film ve oyuncu levhalarının asılı olduğu yerde iki tane simsiyah levha var. Oda; biri 1979 yılında Sansür Kurulunun filmlerde sansür istemesine boyun eğmeyen festivalden çekilme kararı alan yapımcılari. O'Sene festivalin olmaması , diğeride 12 Eylül 1980 askeri darbesi nedeni ile 16'nci Antalya Altın Portakal Film Festivalinin yapılmaması. Maalesef , sansür ve sinema dileğiyle anlatımda bugünkü yapımcılar ;1979 yılındaki yapımcılar kadar  dik duruş sergileme cesaretine  sahip değil. Düşünce ve ifade özgürlüğü olmadığı bir ülkede sanatın hiçbir dalı hayat bulmaz.  Yazar, senarist , yönetmen ve oyuncular ortaya koydukları eserlerini ete kemiğe süründürmeyi ancak   özgür ortamda yapabilir. Cumhuriyetimizin banisi  Gazi Mustafa Kemal Atatürk ne  güzel söylemiş:Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata  malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur. Atalarımız çok güzel bir sözü var;özgürlüğün ve adaletin olmadığı bir ülke toprağında ayrık otu bile yetişmez.  '' diye konuştu.

Manşetler

2026 En İyi Turizm Köyü Adayı Adatepe'nin Özellikleri
TCDD’den ilaçlama için ‘dikkatli olun’ çağrısı
Dünya Latte Sanatı Şampiyonası'nda nasıl ikincilik elde etti?
243 kiloluk ton balığına 3,2 milyon dolar
23 takım ve 27 ülkeden 161 bisikletçi, 1133,5 km yarışacak
Havacılık şirketinin lisansı iptal edildi
Ege’nin iki yakası, basketbol ve müzik ile Sakız’da buluşuyor
WTTC, küresel liderleri Mısır’da bir araya getiriyor
TAP Air Portugal en iyi stopover programı ödülünü kazandı
2026’nın Kültür Yolu Festivali Şanlıurfa’da başladı