Özelleştirmeye devam! İşte satış sırasındakiler...

Güllük, Tekirdağ, Gökçeada Kuzu, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, Taşucu limanları satılacak.

İSTANBUL - Güllük, Tekirdağ, Gökçeada Kuzu, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, Taşucu limanları satılacak. AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana 273 kuruluşta hisse senedi veya varlık satış/devir işlemleri yapıldı. Bu kuruluşlardan 268’inde kamu payı kalmadı.

Bugüne kadar 62.1 milyar dolarlık kamu malını satış/devirlerle elden çıkaran ve bununla da övünen hükümet, gelecek yıllara dair hedefini biraz daha büyüttü. Ülkenin 783 bin 562 km2’lik sınırları içerisindeki “atıl” olduğunu belirttiği gayrimenkullere dikkat çekti.

Bugün görüşmelerine başlanacak olan 2020 bütçesinin gerekçesinde, özelleştirme hedeflerine yer verildi. AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana yapılan özelleştirmeler başarı olarak nitelendirildi. Bugüne kadar 273 kuruluşta hisse senedi veya varlık satış/devir işlemleri yapıldı.

Bu kuruluşlardan 268’inde kamu payı kalmadı. 1986’dan 26 Ağustos 2019’a kadar gerçekleştirilen satış/devir uygulamalarının toplamı 70.3 milyar dolar oldu. 1986’dan AKP’nin iktidara geldiği döneme kadar 8.2 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. Toplam 70.3 milyar dolarlık özelleştirmenin 62.1 milyar doları AKP döneminde gerçekleşti.

Geçen yıl 1.3 milyar dolar özelleştirme yapıldı. Bu yıl 27 Ağustos’a kadar gerçekleştirilen özelleştirmelerin tutarı ise 51 milyon dolar oldu. Geçen yılki 1.3 milyar dolarlık özelleştirmenin 1.1 milyar doları Hazine’ye aktarıldı.

AKP 18 elektrik dağıtım şirketinin tamamını özel sektöre devretti. 2012’den Ağustos 2019’a kadar 10 termik santral ile 89 HES, 1 jeotermal santral ve 1 gaz türbin santrali devredildi. 15 HES’e ilişkin özelleştirme çalışmaları ise sürüyor. Kömür sahalarına ilişkin özelleştirme hazırlık çalışmaları da devam ediyor.

ÖZELLEŞTİRMELER DEVAM EDECEK

Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait 15 liman ile TCDD’ye ait limanların özelleştirilmesinden 2.97 milyar dolar gelir elde edildi.

Güllük, Tekirdağ, Gökçeada Kuzu, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, Taşucu limanları da satılacak.

Otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi için strateji belirleniyor. 13 şeker fabrikasından 10’u satıldı. Sümerbank’a ait kalan tesisler de özelleştirilecek.

Özelleştirmelerin sadece KİT’lerin özelleştirilmesi olarak düşünülmemesi gerektiği belirilerek, 783 km2’yi aşkın gayrimenkullerin de ekonomiye kazandırılacağı ifade edildi.

Manşetler

2026 En İyi Turizm Köyü Adayı Adatepe'nin Özellikleri
TCDD’den ilaçlama için ‘dikkatli olun’ çağrısı
Dünya Latte Sanatı Şampiyonası'nda nasıl ikincilik elde etti?
243 kiloluk ton balığına 3,2 milyon dolar
23 takım ve 27 ülkeden 161 bisikletçi, 1133,5 km yarışacak
Havacılık şirketinin lisansı iptal edildi
Ege’nin iki yakası, basketbol ve müzik ile Sakız’da buluşuyor
WTTC, küresel liderleri Mısır’da bir araya getiriyor
TAP Air Portugal en iyi stopover programı ödülünü kazandı
2026’nın Kültür Yolu Festivali Şanlıurfa’da başladı