Õğrenciler Müzeler Haftası’nda Side Antik Kent'ini gezdi

Müzeler Haftası’nda 75.Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu 4/ F sınıfı öğrencileri Side Antik Kenti gezerek tarihi ören yeri hakkında bilgi aldı.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ ANTALYA -
Antalya'nın Manavgat ilçesinde Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında 75.Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu 4/ F sınıfı öğrencileri Side Antik Kenti gezerek tarihi ören yeri hakkında bilgi aldı. Öğrenciler etkinlik kapsamında sınıf Öğretmeni Müge Nuriye Namlı ve sınıf annesi Sibel oranla birlikte Side Antik Tiyatro, Side Müzesi, Side tarihi çarşı, Osmanlı dönemi Girit Cumbalı evleri, tarihi Side Limanı, Tapınaklar Bölgesi Athena Tapınağı, AA Bazalikası ve Apollon Tapınağı ziyaret öğrenciler, tarihi ören yerinde bulunan Helenistik, Roma Bizans Anadolu Selçuklu, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı Dönemi Cumbalı evlerini yakından görme imkanı buldu.
Side Antik Kent Kazıları Türkiye'de İzmir Efes'ten sonra ikinci kazı yapılan tarihi ören yeri ünvanına sahip bulunuyor.
Side Antik Kent 'de ilk kazı çalışmasını Gazi Mustafa Atatürk'ün, Almaya'ya gönderdiği arkeologlar dan olan Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ile öğrencisi ve Türkiye'nin ilk kadın arkeologu Prof. Dr. Jale İnan ile birlikte yapmaya başlar ve birlikte 1947-1960 yılına kadar aralıksız kazı çalışması yapar.Tarihi Ören yerinde toprak altından çıkardıkları tarihi eserler Side Müzesi de yaklaşık 45 yıl önce sergilenmeye başlar.
Side Antik Kent'te ikinci kazı çalışması yapan ise Ülkü İzmirliğil ile Prof. Dr. Mehmet Õzhanlı olur. Side'de 14 yıl önce kazı çalışmalarını Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve aynı zamanda Side Kazı Başkanı olan Hüseyin Sabri Alanyalı ile eşi Prof. Dr. Feriştah Alanyalı üstlenir. Side Antik Kent Kazı Başkanı Feriştah Alanyalı," Dünyada hem yerleşim yeri hemde aktif turizmin yapıldığı tek ören yeri Side Antik yer. Side kazıları 75 yıldır aralıksız yapılıyor. Side Antik Kentin tamamen gün yüzüne çıkartılması bir insan ömrüne yetmez. İki asır ve üç asır sürebilir."dedi.

Manşetler

Formula 1 Türkiye'ye geri döndü: 5 yıllık imza atıldı
Babadağ Ultra Maratonu, spor, doğa ve tarihi buluşturuyor
CMO Awards 2026 kazananları açıklandı 
WTC: 2035'e kadar turizme 12.5 milyon dolar yatırım yapılacak
Rus turistlerin yerini Polonyalılar ile BDT ülkeleri aldı
23 Nisan Çocuk Bayramı buruk geçti
Başkan Grégoire: Paris'te Airbnb artık tarih oldu!
 Londra'da Uluslararası Gastronomi Film Festivali yapıldı
Dünya çocukları Antalya'da buluştu
Yerli turizm harcamaları 2025’te 555 milyar lirayı aştı