Mülteciler çıktı turizm geliri düştü

TÜİK verilerine göre turist olarak kayıtlara geçirilen 1 milyon 244 bin 916 mülteci turist olmaktan çıkarılınca turizm geliri düştü.

ANKARA- Turizm Gelirleri istatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası (TCMB) verilerinde güncellendi. Daha önce mültecileri turist olarak kabul eden TÜİK verilerine göre bir milyon 244 bin 916 mülteci turist olarak kayıtlara geçti. Turizm gelirleri ise 28 milyar 214 milyon dolar olarak kaydedildi. Ancak TÜİK mültecilerin turist olmadığını belirterek, yeniden revizyona gitti.
Mültecileri turist olmaktan çıkaran TÜİK, revizyon sonrasında 245 bin 148 kişinin Suriye’den Türkiye’ye turizm amaçlı giriş yaptığı belirtildi. Bu veriye göre turist sayısında bir milyon 41 bin 345 kişi azaldı. Turizm gelirlerinde ise yapılan revizyonla 817 milyon dolar aşağı düşerek
TCMB, ödemeler dengesi verilerinde söz konusu durumu Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kişi sayılarında yapılan söz konusu revizyon doğrultusunda ödemeler dengesi istatistiklerinde Turizm Gelirleri kaleminde de güncelleme yapılmıştır. Bu çerçevede, Temmuz 2012 ile Haziran 2013 arasındaki 12 aylık dönemde Turizm Gelirleri istatistikleri, 817 milyon ABD doları şağı yönlü güncellenmişti.” ifadeleriyle açıkladı.
Merkez Bankası şu açıklamayı yaptı:
“TÜİK, 14 Şubat 2013 tarihli 3. Çeyrek Turizm İstatistikleri Haber Bülteni’nde ‘Suriye’de başlayan ve 2012 yılı başından itibaren yoğunluk kazanan iç savaşın bu ülkeden gelenlerin sayılarında dikkate değer nitelikte artışa neden olduğu’ tespitinde bulunmuştur. Açıklamanın devamında ‘Büyük çoğunluğu turizm amaçlı olmayan bu geliş/gidişlerin özellikle Gaziantep Kargamış, Hatay Cilvegözü ve Yayladağı, Kilis Öncüpınar ve Şanlıurfa Akçakale sınır kapılarından yapıldığı ve 2012 yılı 3. çeyreğinden itibaren sürekli artış gösterdiği’ tespitine yer verilmiştir. Söz konusu rakamlar turizme konu olmayan geliş/gidişleri de kapsadığından 2013 yılının 3. çeyreğinden başlayarak hesaplamalarda, yukarıda belirtilen sınır kapılarından çıkış yapan Suriye vatandaşı sayısının EGM kayıtlarından çıkartılmasına ve yapılan revizyonun 2012 yılı 3. çeyreğine kadar uzatılmasına karar verildiği ifade edilmiştir.”
 

Manşetler

ATD, başkentin turizmdeki rolünü güçlendirecek
Salomon Çeşme Yarı Maratonu Ege’nin ritmini taşıyor
TUI Nehir Gezilerinde büyüme yolunda yelken açıyor
Çelebi Havacılık, THY İş Birliğiyle Asya-Pasifik'te
Tadım ustaları lezzet yolculuğunda
Yaşlı kadınlar yalnız seyahati yeniden tanımlıyor
Kambur balina "Timmy" için umutlar tükendi
Müzeye siber saldırı: Mücevherler Merkez Bankası'na saklandı
Yalnız seyahat eden kadınlar için en iyi destinasyonlar
Brüksel ve Paris'i unutun: Avrupa'nın yeni çikolata başkentleri.