Milas zeytinyağını AB Komisyonu koruma altına aldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Milas zeytinyağı"nın, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından tescil edildiğini ve koruma altına alındığını bildirdi.

MİLAS- Binlerce yılda oluşan bilgi birikimiyle üretilen "Milas zeytinyağı", Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından tescil edildi ve koruma altına alındı. Böylece Türkiye'nin AB'de coğrafi tescil alan ürün sayısı beşe yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, binlerce yılda oluşan bilgi birikimiyle üretilen "Milas zeytinyağı"nın, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından tescil edildiğini ve koruma altına alındığını belirterek, "Bu tescil işleminden sonra ülkemizin, AB'de coğrafi tescil alan ürün sayısı beşe yükseldi" ifadesini kullandı.

Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada, tarihi binlerce yıl önceye dayanan Milas bölgesindeki zeytinyağı üretiminin, yöre insanının kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizerek, Milas ilçe sınırları içinde çok yaygın bir şekilde "memecik" türü zeytin ağaçlarının bulunduğunu aktardı.

Memecik türünün, milyonlarca yılda oluşmuş Akdeniz iklim kuşağının, coğrafi bölgesinin doğal bitki ve ağaç türlerinden biri olduğu bilgisini veren Pakdemirli, yörenin havasından, toprağından ve suyundan aldığı özellikleriyle memecik türünden, üstün lezzetli zeytin ve zeytinyağı üretildiğine dikkati çekti.

AB'DEN COĞRAFİ TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI 5'E YÜKSELDİ

Pakdemirli, Milas'ın coğrafi özellikleri sebebiyle zeytin ağaçlarının, yağ oranı yüksek, aroması bol, polifenol değerleri zengin ürünler verdiğine işaret ederek, ağaçların, doğal ortamında, insan müdahalesi olmadan kendiliğinden yetişmesinden dolayı Milas zeytinyağının da organik özellikte olduğunu vurguladı.

Bu özellikleri sebebiyle Milas zeytinyağının, AB Komisyonu tarafından 23 Aralık'ta tescil edilerek koruma altına alındığını belirten Pakdemirli, "Bu tescil işleminden sonra ülkemizin, AB'de coğrafi tescil alan ürün sayısı beşe yükseldi" değerlendirmesinde bulundu.

Manşetler

Bodrum'da Euro devri: Lahmacun 30, hamburger 42 euro
Vize başvurularındaki kayıp para 350 milyar lira
Dünya Kupası, ABD otelleri için beklentileri karşılamadı
Tarihi yapılarda yangın yönetmeliği çıkmazı
Efeler Yolu Ultra Trail yarışları Birgi’de düzenleniyor
Turizm 2025 rakamlarını yakalamayı hedefliyor
Lufthansa Group 20 yeni uzun menzilli uçak siparişi verdi
Costa Cruises Türkiye'ye olan stratejik bağlılığını güçlendiriyor
Antalya Foodfest'in mottosu; "Her sofra bir hikaye!"
Salomon Çeşme Yarı Maratonu’nda ödüller verildi