Mersin Türkiye için önemlidir

Mersin'in Tarsus ilçesinde kültür ve turizm varlıkları toplantısında Vali Hasan Basri Güzeloğlu "Bölgemiz turizme eksiksiz hazırlanmalıdır" dedi.

MERSİN- Mersin'in Tarsus ilçesinde kültür ve turizm varlıklarını değerlendirmek amacıyla düzenlenen turizm toplantısı, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu "Bölgemiz turizme eksiksiz hazırlanmalıdır" dedi. Vali Güzeloğlu, kaymakamlıkta düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 10 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Tarsus'un sahip olduğu kültür ve turizm değerleriyle Mersin ve Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti.
Turizmin çok önemli bir sektör olduğuna dikkati çeken Güzeloğlu, "Turizmi sadece tek boyutlu değil, çok geniş açıdan değerlendirmek gerek. 40'ı aşkın sektörü doğrudan ilgilendiriyor" dedi.

TARSUS HER ANLAMDA DEĞER KAZANACAK
Güzeloğlu, Tarsus'un var olan güzelliklerinin altına eğitim, konaklama, ulaşım ve tanıtımın sıralanması gerektiğini belirterek, çalışmaların tamamlanması ile birlikte Tarsus'un her anlamda değer kazanacağını söyledi.
Vali Güzeloğlu, Tarsus'un hem ilimiz hem de ülkemiz için çok önemli kültür ve turizm merkezi olduğunu belirterek, "Uygarlık tarihi ile buluşan geçmişi, kültür varlıkları ve bunun bugüne kadar gelen bulguları kalıntıları, inanç değerleri açısından Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Musevilik gibi temel dinlerin inanç merkezleri konumunda olan Tarsus, hükümetimiz tarafından açıklanan yeni teşvik sisteminde ülkemiz genelindeki 24 turizm bölgesinin ikisini barındırmaktadır. İki bölgeden birisinde deniz ve kıyı turizmiyle, diğerinde de kış ve kayak turizmiyle buluşan Tarsus, bünyesinde bunlarla sınırlı kalmayacak zenginlikleri barındırmaktadır.

ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI BÖLGEYE KATKIDA BULUNACAK
Taşıdığı tüm zenginliklerin ötesinde kısa bir süre sonra yapımına başlanacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanı, kentimiz, bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sunacaktır. Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi ile birlikte turizmin tüm boyutları ile ele alınması da Tarsus'un turizm alanındaki gelişimini işaret etmektedir" diye konuştu.
Ülkemiz gelişiminde turizmin önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Vali Güzeloğlu, turizmin tek boyutlu olarak ele alınmaması gerektiğini kaydetti. Turizmin 40'ı aşkın sektörü doğrudan etkileyen bir yönü olduğuna işaret eden Güzeloğlu şunları söyledi:
"2002 yılında 13 milyon turist ağırlayan ülkemiz, bu sayıyı 32 milyona çıkarmayı başardı. Ülkemiz turizmden elde ettiği geliri ise 7 milyar dolardan 25 milyar dolarlara ulaştırmıştır.

ÖZENLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTMELİYİZ
Ülkemiz genelinde var olan güzellikleri bir bütünlük içerisinde görmek zorundayız. Bununla ilgili olarak da nitelikli eleman yetiştirmek, eğitim programları düzenlemek ve kültür-tabiat varlıklarının bilinçli şekilde kullanılması noktalarında özenli çalışmalar yürütmeliyiz. Teşvik sistemi noktasındaki desteklerle hayata geçirilecek olan Tarsus-Kazanlı Bölgesi, ilk etapta 10 bin kişinin istihdam edilmesine katkı sağlayacak ve bu hareketlenme Tarsus özelinden başlayarak ciddi hareketlenme sağlayacaktır."

TARSUS İNANÇ TURİZMİNDE CAZİBE MERKEZİ
Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi ise Mersin ve tüm ilçelerinin birer elmas değeri taşıdığını, ancak bu elmasın işlenmesi gerektiğini belirterek, Tarsus'un inanç, ekoloji, tarih, kültür turizmi, yayla, kış, deniz turizmi açısından bölgenin cazibe merkezi olduğunu kaydetti.

TARSUS, DEVLET PROJESİ OLMALIDIR
Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, dünyanın en eski kentlerinden biri olan Tarsus'un yeraltı ve yerüstü zenginliğinin inanılmaz boyutta olduğunu ifade etti.
Tarsus'un kent merkezinin özellikle komple ele alınmasını, bunun devlet projesi olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Kocamaz, şunları söyledi:
"Aslında kent merkezinin başka yere konuşlandırılması gerek. Bunun yanında eski Tarsus Evleri'nin tamamen restore edilerek turizmin hizmetine biran önce sunulması gerekiyor. Tarsus'un en büyük sorunu konaklama sorunudur. Ayrıca Tarsus'a tarihi ticaret merkezinin mutlaka kurulması gerekiyor. Bu konuda Valimizin Tarsus'a pozitif ayrımcılık yapmasını rica ediyorum."
Toplantı daha sonra Mersin ve Tarsus Turizm Müdürlüğü sunum yaptı.
Toplantının ardından Tarsus'ta çalışmaların devam ettiği tarihi mekanları gezen ve buralarla ilgili olarak yetkililerden bilgiler alan Vali Güzeloğlu, gezi sırasında vatandaşlarla da yakından ilgilendi. Çarşı içerisindeki dükkanlara tek tek girerek esnaflarla sohbet eden Güzeloğlu, bir iş yerinde şalvar aldı. -

Manşetler

21.Runtalya Maratonu'na 82 ülkeden 10 bin sporcu katıldı
884 lirayı duyan İngilizler, Türkiye'ye akın etti
Türkiye'nin dev şirketine Vlora Havalimanı soruşturması
Hobi bahçelerine yıkım kararı ile 'acil satılık' ilanları
Tur şirketi iflas etti, 600 kişi Umre'de mağdur oldu
Fas turizme 3,5 milyar avro yatırım yapıyor
Ekonomi sınıfına yatırılabilen koltuklar geldi
Gemide yapılan düğün töreni gökyüzüne taşındı
Ordu'daki tarihi Aya Nikola adası turizme kazandırılacak
Süper zenginler Türkiye ekonomisinin 2,5 katını saklıyor