Mersin Limanı İşleticisi MIP’e karşı direniş büyüyor!

Liman ve Atatürk Parkındaki gelişmelere karşı işbirliği yapmak için kentin önde gelen meslek odası, sivil toplum kuruluşu ve dernekleri ile bir araya geldi.

MERSİN - Kruvaziyer turizmi vaadiyle konteyner dağları oluşturmak için Atatürk Parkı’nı doldurup kendine yer açmak isteyen Mersin Limanı İşleticisi MIP’e karşı direniş büyüyor! Kentin önde gelen meslek odası, STK ve dernekleri güçlerini birleştirdi.
Liman ve Atatürk Parkındaki gelişmelere karşı işbirliği yapmak için kentin önde gelen meslek odası, sivil toplum kuruluşu ve dernekleri ile bir araya geldi. Mimarlar Odası Mersin Şubesi’ndeki buluşmada, Oda Başkanı Başkanı Ünal Şahin, Atatürk Parkı’nı doldurmak isteyen Mersin Limanı İşleticisi MIP AŞ’nin projesine ilişkin birsunum yaptı.

“DAYATMAYA KARŞIYIZ”

Sunumunda, TMMOB bileşenleri olan meslek odaları olarak, konu ile ilintili kaygılarını ihtisas alanlarına göre değerlendirdiklerini söyleyen Şahin, “Bizler yapılı çevrenin tüm alanlarında amacına uygunluğu, dayandırıldığı gerekçelerin tutarlılığı, sonuçta sürdürülebilir bir yaşamın, konforun, düzenin varlığı için bilenmiş bir birliğiz.

Kuşkusuz yaşamsal döngünün devamı için uluslararası, ulusal, yerel ölçekte olmazsa olmaz kurguların, oluşumların, döngülerin dahilinde olmalıyız. Ancak bunların salt tröstlerin egemenliğinde, salt onların çıkarları ve istemleri doğrultusunda tüm insanlığa dayatılmasına karşıyız. Planlı büyümek, ilkeli büyümek, yerleşik toplumların olmazsa olmazıdır. Yasal boşluklardan faydalanarak veya vazgeçilmezliklerini kullanarak ya da arkasındaki güce dayanarak salt kendi gelişimini esas alıp geride kalanları mutsuz kılmak sürdürülebilir bir gelişme yöntemi olamaz” dedi.

1948’DEN BUGÜNE…

Sunumunda kentin gelişimine ışık tutan Şahin, 1948 yılında yapılan plan da ihtiyaç doğrultusunda, gelişmeye açık, doğuya doğru konumlanan bir gelişimin öngörüldüğünü anımsattı. Bu dönemde kentin nüfusunun 36 bin 500 olduğunu hatırlatan Şahin, “Kentsel büyümenin korkularından, kaygılarından uzak bir dönem. Konut alanları kuzey ve doğuya doğru yer seçmiş, depolama alanları doğuda demiryolu etrafında yer almakta, rıhtımlarda depolama maliyetinden dolayı ön görülmemekte, merkezi iş alanları iskelelerin hemen gerisinde oluşmuştur.

Kentin lojistik gelişimi ve yapılı çevre etkileri 1962 yılından itibaren limanın faaliyete geçmesiyle hızlanmıştır. Ve bu dönemde liman sahasının genişlemesi, karayolu ulaşımının artması, liman işlem hacminin artması ile birlikte artık limanın kentten uzaklaşması veya kentin limandan uzaklaşması eğilimi zorunluluk haline gelmiştir.

Görüldüğü üzere limandan kentin giderek uzaklaştığı 1970 yılı kent nüfusu (DİE 1970) 112 bin 982 kişi olmuştur. Bu dönemde ticaret ve konut alanları kuzeye ve batıya gelişme eğilimi devam etmiştir. Devamında ulusal politikalara paralel olarak kent ekonomik ve fiziksel açıdan gelişmesini devam ettirmiştir. Buna etken konulardan biride serbest bölge kararıdır. Bu durum 1990 yılındaki yerleşim haritasında devam ettiği gözükmektedir. elki bu davaya müdahil olabiliriz” dedi.

Manşetler

Endonezya, Cumhuriyet Bayramı'nın 79’cu yılını kutladı
Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserlerinin ilki başlıyor
Fed, faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti
AB’nin sınır kontrolü kararı: Vize bile yetmeyebilir
Swiss Days İstanbul'da 'Gelecekteki Yolunuzu Tasarlayın'
İstanbul-Ankara arasına daha hızlı tren geliyor
The Times'ın en iyi plaj tatili listesinde Fethiye yer aldı
Corendon Airlines, İstanbul Kürek Festivali'ne destek veriyor
Hititlerden mağarası koah’a şifa olacak
Samsun’un en büyük tatil köyü geliyor