Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarında 1 puan indirim yaptı. Buna göre banka, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 11,50'den yüzde 10,50'ye, borç verme faiz oranını da yüzde 14'den yüzde 13'e çekti.
TCMB, FED toplantısı kararlarının arkasından bir puan indirim kararı aldı. Borçlanma maliyetini düşürmek amaçlanıyor. Dolar dünyada düşme trendine girdiği için de tetiklenmesini olası görmediler.
FED TAHVİL ALIYOR
Federal Reserve Bank borçlanmayı canlandırmak için 300 milyar liralık devlet tahvili alıyor. FED bu kararla hükümete bu kadar fon sağlamış oluyor. Ayrıca mortgage faizlerindeki baskıyı azaltmak için Fannie Mae ve Freddi Mac garantili mortgage bonolarının alım hacmını 850 milyar dolar arttırarak alıma genişleterek devam edeceğini açıkladı. Bu rakamla birlikte 2009 için toplam mortgage bütçesi 1.45 trilyon dolar oldu.
Bu uygulamanın amacı borçlanma maliyetlerini düşürmek ve borçlanmayı tekrar canlandırmak suretiyle kredi piyasalarını rahatlatarak kişilerin ve şirketlerinin harcamalarını hareketlendirmeyi amaçlıyor. Bu hamlenin arkasından borsalar
1.20-2.00 aralığında yükseldi. Ancak bu kararlar, yeni dolar basılmasını gerektirdiğinden doları aşağı çekti. Euro/dolar paritesi 1.3695e çıktı. Bizde de dolar 1.70in altına indi.
FED Faizleri değiştirmedi.
Dün toplanan FED Faiz Kurulu faizleri aynı seviyede (0-0.25) bıraktı. İki gün süren toplantının ardından yapılan açıklamada Merkez Bankası ekonominin yeniden canlanmasını teşvik etmek ve fiyat istikrarını korumak için elindeki bütün araçları kullanacaktır denildi.
Seçim heyecanı devam ediyor
Yerel seçim heyecanı kıyasıya devam ediyor. Son haftaya giriyoruz. Kimlik numarası sorunu aşıldı. Bazı yerlerde Saadet Partisinin yükselişi hissediliyor. Bu bazı şeyleri az da olsa değiştirecek. Medya kavgası ihtiyati hacizle devam ediyor.Gülme komşuna gelir başına allahım ne kadar güzel bir lafmış. Doğan Grubu bir zamanlar Sabah, Erol Aksoy ve Stara gülüyordu. Rakam bu kadar yüksekte olsa ihtilaf biraz zorlama olduğundan ihtiyati haczi gerektirecek bir durum esasen yok . Ama adı medya kavgası olunca durum değişiyor.
Dolar düşme trendinde. Faizler 14 civarında. Borsa yükselecek gözüküyor. Kriz varmı? Hemde nasıl. Önlemler fazla bir şey getirmedi. TÜSİAD birazda Başkanından dolayı ters gitmemeğe çalışıyor. IMF için direniyor. G-20 toplantısına katıldılar. Bu arada bazı aklı evveller TVlerde IMFsizde olur diye ahkam kesiyorlar. Ülke borçları ile yüzleşmeli gibi laflar ediyor. Nasıl yüzleşeceğini de bir söyleseler memnun olacağım. Bu gidişle sabahları mecburen Moral Radyoyu dinleyeceğiz.
Araba satışları parlar gibi oldu ama fabrikalar uzun zamandır çalışmadığı için, istenen araç bulunmuyor. Konutta hareket görülmedi.
Herkes seçim sonu IMF anlaşmasına kilitlenmiş durumda. Zorlu bir anlaşma olacak. Bütçe disiplini hükümeti zorlayacak gözüküyor. İktidar önce seçim sonra Allah kerim diyor.
RTE kredi kartında mağduriyet olmaz dediği için vatandaş kaderine ve avukat ordusuna terk edildi. . Bu arada Başbakandan İşten çıkarılmanın veya aylardır maaş alamamanın mağduriyet olmadığını da anlamış olduk.
Bankalar acımasızlıklarını ve karlarını artırmayı sürdürüyor. Unutmasınlar ki kovuşturduklarıkredi kartı borçları aylık %6 temerrüt faizlerinden oluşuyor. Bu konudaki tavırları çok önemli. Yanlış oynarlarsa karşımıza korkunç bir kredi kartı risk tablosu çıkabilir. Başka risklerle birleşince ürkütücü olabilir. Amerika şimdi bu konuyu düşünmeğe başladı.