Maltalı ressam Preziosi anıldı

Hacı Bekir’in lokum kutularının üzerindeki logosunu oluşturan “şekerci amca”yı çizen Maltalı ressam Kont Amadeo Preziosi, Yeşilköy’deki mezarı başında anıldı.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Türkiye’nin dünyaca ünlü şekercisi Hacı Bekir’in lokum kutularının üzerindeki logosunu oluşturan “şekerci amca”yı çizen Maltalı ressam Kont Amadeo Preziosi, Yeşilköy’deki mezarı başında anıldı.











Malta’nın İstanbul Başkonsolosu Reuben Gauci, Kont Amadeo Preziosi’nin İstanbul aşkı Malta ile Türkiye arasındaki bağın gücüyle resimlerine yansıdığını belirterek “Günümüzde iki ülke arasındaki dostluk bağının güçlenmesine sanatıyla hala katkıda bulunuyor” dedi.





BÜYÜK KATILIM OLDU

Malta’nın İstanbul Başkonsolosu Reuben Gauci, Amadeo Preziosi’nin mezarına çiçek koydu. Ona Ukrayna Başkonoslosu Bohdan Yaremenko’da oğluyla eşlik ederek mezara bir demet çiçek koydu.



Törene katılan Hollanda İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers fotoğraflar çekti. Törene Malta’nın resmi seyahat acentesi Orange Cruises Genel Müdürü Tolga Ünalsın ile Hello Turizm Genel Müdürü Emin Çakmak ve Islant Travel ile İstanbul Rehber Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Bornovalı katıldı.



Törenden sonra Yeşilköy sokakları gezildi. Daha sonra Katolik Kilisesi’ne gidilerek yemek yenildi.



BABASI MALTA İÇİN ÖNEMLİ ANLAŞMAYI İMZALADI

Malta’nın İstanbul Başkonsolosu Reuben Gauci, Kont Amadeo Preziosi’nin 1816’da Malta’nın asil ailelerinden birinin oğlu olarak dünyaya geldiğini. Resim ve İstanbul aşkıyla Türkiye’ye geldiğini belirterek sanatçı hakkında şu bilgileri verdi.
“Babası Giovanni Preziosi Malta’nın bağımsızlığında görev alan hukukçu ve önemli bir diplomattı. Annesi Margaretha Fransız asıllıydı. Ressam Presiosi babamın vaftiz edildiği Porto Salvo Kilisesi’nde vaftiz edildi. Böyle bir sanatçıyla küçük bir bağ bile bana gurur veriyor.



BABASI HUKUKÇU OLSUN İSTEDİ, O RESSAM OLDU

Amadeo Preziosi, küçük yaşta sanatla ilgilendi. Maltalı ünlü ressam Guiseppe Hayzen tarafından eğitildi. Ancak babası Preziosi’nin kendisi gibi hukukçu olmasını istedi ve hukuk eğitimi için Fransa’ya Sorbon Üniversitesi’ne gönderdi. Ancak Amadeus orada farklı çalışma yaparak ressam oldu. Daha sonra hayranı olduğu İstanbul’a geldi. O dönemde Malta, İngiliz yönetimin ide idi. Geldiğini İngiltere büyükelçiliğine bildirdi. İngiliz büyükelçisinin sekreteri Lord Curson tarafından Costantinople albümü hazırlatıldı. Halan bu albüm Londra’da British Museum’dadır.



MALTALILAR AÇIK ARTIRMADA TANIDILAR

Maltalılar Amadeo Preziosi’yi pek bilmezlerdi. Onu 2009 Eylül ayında bir taslak defterinin Londra’da açık artırmada 378 bin pounda satılmasıyla tanıdılar.
Malta turizminin Türkiy’de tanıtımında Amadeo Preziosi’nin payı büyüktür. Burada bulunan Malta’nın işbirliğinde olduğu seyahat acenteleri Hello Turizm, Orange Cruises ve Island Travel ile çalışıyoruz.



İSTANBUL’UN İLK TURİZM RESSAMIDIR

Amadeo Preziosi’nin İstanbul’un tanıtımına turizm anlamında katkısı büyüktür. Bildiğimiz kadarıyla İstanbul’u insanlarıyla, sosyal yaşamıyla resimleyen ilk turizm ressamıdır. Preziosi İstanbul’un yaşamını içeren suluboya ile küçük kartpostallar hazırladı. Ancak fotoğraf sanatı gelişmeye başlayınca, elle yapılan suluboya resimler para etmemeye başladı.



YAŞAMAK İÇİN TERCÜMANLIK YAPTI

Amadeo Preziosi, Rum asıllı bir hanımla evlendi ve 4 çocukları oldu. Önceleri Pera’da Hamalbaşı’nda yaşadı. Daha sonra ise Yeşilköy’e taşındı.
Amadeo Preziosi, hayatını devam ettirmek için İngiliz konsolosluğunu tercüman yardımcılığı ve Yunan Sefaretinin tercümanlığını yapıyordu. Rumca Türkçe İngilizce Fransızca İtalyanca konuşuyordu.
Amadeo Preziosi, ziyaret edenler arasında 1869 yılında İngiltere Kralı 7. Edward’da yer aldı. Sanatçı 27 Eylül 1882’de avda tüfeğinin kazayla ateş alması sonucu vefat etti.”

Manşetler

Yunanistan'da "havlu isyanı" zafer kazandı
6 ülkeden 11 grupta 600 dansçı Side'de dans etti!
Kaş'ta turizm sezonu Yörük Göçü ile başladı!
ŞUTUDER’de Yeni Başkan Mehmet Kamil Türkmen oldu
Harem'in Kalbi İlk Kez Kapılarını Açtı!
Vize başvurularının yüzde 90'ı onaylandı
Coffee Festivali'ne100’e Yakın Marka, 17 Bin ziyaretçi katıldı
Kemer destinasyonu 650 turizm acentesine tanıtıldı
Miniatürk’te “Bahara Merhaba” festivali başlıyor
Havayolları, jet yakıtı fiyatı nedeniyle 13 bin uçuşu iptal etti