Küre Dağları dünya markası oldu

Türkiye'nin 40 milli parkından biri olan Küre Dağları Milli Parkı, PAN Parks (Korunan Alanlar Ağı Parkları) sertifikasını alan Türkiye'deki ilk park oldu.

KASTAMONU- Küre Dağları Milli Parkı, PAN Parks (Korunan Alanlar Ağı Parkları) sertifikasını alan Türkiye'deki ilk park oldu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Türkiye'nin 40 milli parkından biri olan Küre Dağları Milli Parkı'nın Avrupa'da iyi yönetilen ve başarılı sürdürülebilir turizm uygulamalarının yapıldığı korunan alanlara verilen PAN Parks sertifikasını alan ilk korunan alan olduğu belirtildi. 2008 yılında yürütülmeye başlayan 'Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi'nin orta ölçekli bir Küresel Çevre Fonu (GEF) projesi olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi ve WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ortaklığında yürütüldüğü bildirildi. Küresel Çevre Fonu (GEF) destekli 'Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında Küre Dağları Milli Parkı ve çevresinde doğa koruma ve sürdürülebilir kaynak yönetiminin güçlendirilmesi, katılımcılık esasına dayalı etkin, bütüncül bir yönetim modeli oluşturulması hedefiyle çalışmaların yürütüldüğü Küre Dağları Projesi'nde birçok başarıya imza atıldığı vurgulandı.
Projedeki çalışmalar neticesinde Küre Dağları Milli Parkı için PAN Parks sertifika sürecinin tamamlandığı ve Küre Dağları Mili Parkı'nın Avrupa'nın 13'üncü, Türkiye'nin ise ilk PAN Parks sertifikalı korunan alanı olduğu ifade edildi. Proje kapsamında yapılan başarılı uygulamaların Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nda (Rio+20 Zirvesi) Türkiye'yi temsil eden en iyi 24 uygulamadan biri olarak seçildiği kaydedilerek, projenin Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ödül kazandırdığı belirtildi. Açıklamada, birçok uluslararası ve ulusal yayında yer alan örnek projenin kapanışının 'Biyolojik Çeşitliliğin Korunmasında Orman Ekosistemlerinin Önemi; Küre Dağları Milli Parkı Sempozyumu' ile 8 Ekim 2012 tarihinde Ankara'da yapılacağı duyuruldu.

Manşetler

İstanbul’un Atlantis’i: Sular altındaki "Lanetli" 10. ada Vordonisi!
ITB Berlin: Savaşın gölgesinde diyalog ve dayanıklılık gösterdi
Lufthansa CEO'su, ilk Boeing 777X'i 2027'de bekliyor
Raylar üzerinde “mermi trenler” seyahati değiştiriyor
Dünyada en çok turist öldürülen, güvensiz şehirler
AIRBNB yapay zekâ ile yeniden yapılandırılıyor
Sİngapur 15 yılda MICE'ı iki katına çıkarmayı hnedefledi
Brezilya, 2026 Karnavalı'nda yabancı ziyaretçi rekoru
Trump, İspanya ile ticarete veda ediyor
Gürcistan BM turizm adaylığını geri çekti