Kestirme yol için Çin Seddi’ni yıktılar

Polis, inşaat işleri için kestirme bir yol oluşturmaya çalışan ve geri dönülmez hasara sebep olan iki kişiyi gözaltına aldı.

PEKİN - Çin Seddi’nin bir bölümü, Şansi eyaletinin merkezindeki inşaat işçileri tarafından ekskavatörle kazılarak ciddi şekilde tahrip edildi. Polis, inşaat işleri için kestirme bir yol oluşturmaya çalışan ve geri dönülmez hasara sebep olan iki kişiyi gözaltına aldı.

İki kişinin Çin Seddi’nde delik açtıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı açıklandı. İki şüpheli, Çin Seddi’nde kazı makinesi kullanarak delik açtıklarını kabul etti. The Guardian gazetesinin aktardığına göre, gözaltı haberini Çin’in devlet kanalı CCTV duyurdu. Kanalın haberinde, iki kişinin Çin Seddi’nde delik açmak için kazı makinesi kullandıktan sonra gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.

Şansi Bölge Polisi, duvarın bir kısmında ‘kestirme yol’ açmak için kullanılan makinenin izini sürdü. Gözaltına alınan şüpheliler, ‘seyahat süresini kısaltmak’ için duvarda bir kestirme yol açmak istediklerini, bunun için de ekskavatör de denilen kazı makinesini kullandıklarını itiraf etti. İnşası yüzyıllar boyunca devam eden Çin Seddi’nin zarar verilen kısmının Çin’de 14’üncü yüzyıldan 17’inci yüzyıla kadar hüküm süren Ming hanedanı döneminde yapıldığı bilgisi paylaşıldı. CCTV, iki şüphelinin duvarda ‘geri dönüşü olmayan bir hasar’ bıraktığını aktardı.

CCTV, haberinde, “İki şüpheli, halihazırda yasa gereği gözaltında tutuluyor. Konu soruşturulmaya devam edecek” ifadelerini kullandı. 1987’den bu yana Unesco dünya mirası listesinde yer alan Çin Seddi, dünyanın en büyük askeri yapısı olduğu MÖ 220’lerden 1600’lerdeki Ming Hanedanlığı dönemine kadar sürekli olarak inşa edilmiş ve yeniden inşa edilmişti. Ziyaretçilerin bugün gördüklerinin çoğu Ming Hanedanlığı döneminde yapıldığı için Ming Seddi olarak anılıyor.

Manşetler

Formula 1 Türkiye'ye geri döndü: 5 yıllık imza atıldı
Babadağ Ultra Maratonu, spor, doğa ve tarihi buluşturuyor
CMO Awards 2026 kazananları açıklandı 
WTC: 2035'e kadar turizme 12.5 milyon dolar yatırım yapılacak
Rus turistlerin yerini Polonyalılar ile BDT ülkeleri aldı
23 Nisan Çocuk Bayramı buruk geçti
Başkan Grégoire: Paris'te Airbnb artık tarih oldu!
 Londra'da Uluslararası Gastronomi Film Festivali yapıldı
Dünya çocukları Antalya'da buluştu
Yerli turizm harcamaları 2025’te 555 milyar lirayı aştı