Kampüsde tarihi eser bulundu

Artuklu Üniversitesi’nin kampüs alanındakı kazılarda, 5. ve 11. yuzyıla ait olduğu belirlenen tarihi kalıntılara rastlandı.

MARDİN- Mardin Artuklu Üniversitesi'nin kampüs alanında tairihi kalıntılar bulundu. Mardin Artuklu Üniversitesi’nin Diyarbakır yolu üzerınde yapımı devam eden yeni kampüs alanındakı kazılarda, 5. ve 11. yuzyıla ait olduğu belirlenen tarihi kalıntılara rastlandı.
Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, Artuklu Üniversitesi’nin kampüsünün yapımına baslarken burada bir yerleşimin olduğunun son anda fark edildiğini belirtti.
Erdoğan, yürütülen kazıda Artuklu ve Roma dönemine ait sikke, ok ve mızrak uçları, ahşap kapılara ait çiviler, süs ve metal eşyalardan oluşan kalıntılar bulunduğunu söyledi.
Erdoğan, üniversiteyle bir proje hazırlayarak, kampüs alanında arkeoloji bölümü öğrencilerinin uygulamalı eğitim görmesinin sağlanabileceğini ifade etti.
Antik kent özelliği taşıyan tek ve ilk üniversitenin Mardin Artuklu Üniversitesi olacağına dikkati çeken Erdoğan, bu alandaki çalışmayı ileriki senelerde Artuklu Üniversitesinin Arkeoloji Bölümü için bir ''arkeopark'' olarak önermeyi planladıklarını belirtti.
Bundan sonraki kazıların, üniversitenin bu alana kurulmasının ardından Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğrencilerince yürütülmesinin söz konusu olacağını vurgulayan Erdoğan, ''Burada okuyan öğrenciler Türkiye'nin en şanslı öğrencileri olacak. Burada tüm kampüs alanı içerisinde arkeoloji parkını uygulayacak alanları olacak. Bağrında antik kent taşıyan tek kampüs ilk üniversite de burası olacak. Öte yandan üniversiteyi gezmeye gelenler hem arkeolojik bir alanı hem de üniversite kampüsünü ziyaret etme fırsatı bulacaklar'' şeklinde konuştu.
 

Manşetler

İstanbul’un Atlantis’i: Sular altındaki "Lanetli" 10. ada Vordonisi!
ITB Berlin: Savaşın gölgesinde diyalog ve dayanıklılık gösterdi
Lufthansa CEO'su, ilk Boeing 777X'i 2027'de bekliyor
AIRBNB yapay zekâ ile yeniden yapılandırılıyor
Sİngapur 15 yılda MICE'ı iki katına çıkarmayı hnedefledi
Brezilya, 2026 Karnavalı'nda yabancı ziyaretçi rekoru
Trump, İspanya ile ticarete veda ediyor
Gürcistan BM turizm adaylığını geri çekti
Astana, Avrupa seyahat forumuna ev sahipliği yapacak.
Turizmci Murathanoğlu beton mikserinin altında kalarak can verdi