Kaleiçi'nde atık toplama otomatı kuruldu

Kaleiçi’nde, Muratpaşa Belediyesi cam, kağıt, plastik ve metalden oluşan nitelikli atıklarının toplanmasında yeni bir çalışmayı hayata geçiriyor.

Abdurrahman Büyükkeskin
Antalya - 
Muratpaşa Belediyesi, Antalya’nın tarihi kent merkezi Kaleiçi’nde bulunan işletmelerden ambalaj atıklarının toplanmasında yeni dönemi başlatıyor. Yeni dönemde, ayrıştırılan ambalaj atıkları işletmelerden tek tek toplanacak, işyerinde ambalaj atığı biriktirme imkanı olmayan esnaf ise beş noktada yer alan atık toplama otomatlarını kullanacak.

Otelleri, pansiyonları, restoranları, kafeleri ve eğlence mekanları ve dört mahallesinde sakinleriyle Antalya’nın yaşayan antik kenti Kaleiçi’nde, Muratpaşa Belediyesi cam, kağıt, plastik ve metalden oluşan nitelikli atıklarının toplanmasında yeni bir çalışmayı hayata geçiriyor.

AMBALAJ ATIKLARI AYRI TOPLANACAK

Yeni dönemde, işletmeler ambalaj atıklarını, yemek artıkları, sebze ve meyve kabukları, peçete, havlu kağıt gibi diğer evsel atıklardan ayrıştıracak ve ayrıştırılan atıklar Muratpaşa Belediyesi ekiplerince işyerlerinden tek tek toplanacak. Ekipler her gün 00.00–08.00 ve 13.30-15.30 saatleri arasında işletmeleri dolaşarak ambalaj atıklarını alacak. Ancak, belirlenen saat dışında ambalaj atıklarını atma gereği duyan ya da işletmesinde atıkları biriktirmek için yeri olmayanlar için atık otomatları devreye girecek.

DİJİTAL ANAHTARLIKLA AÇILACAK
Gelecek haftadan itibaren esnafa dağıtılmaya başlayacak dijital anahtarlıklarla çalışacak otomatlar, Kaleiçi’nde beş noktaya yerleştirildi. Otomatlar Barbaros Mahallesi’nde Kandiller Sokak üzerinde 2 noktada, Kılınçarslan Mahallesi’nde Ömer Efendi ve Fırın sokaklarda ve Selçuk Mahallesi’nde Karadayı Sokak’ta yer alıyor.

ENERJİSİ GÜNEŞTEN
Muratpaşa Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden Bersu Erdoğdu, otomatların enerjisini güneşten sağladığını belirterek, “İşletme yetkililerine verilecek özel tasarlanmış anahtarlıklarla manyetik alana anahtarlık okutulacak. Hazne otomatik olarak açılacak ve ambalaj atıkları yerleştirildikten sonra yine el okuması ile hazne kapatılacak. Kutu dolduğunda tarafımıza uyarı mesajı gelecek. Ekiplerimiz hemen gelip boşaltacak” diyerek sistemin nasıl çalıştığını anlattı.

‘DESTEKLİYORUZ’
Kaleiçi’nde sistemin deneme çalışmalarına katılan kafe işletmecisi Fatih Doğan ise projeyi olumlu karşıladığını belirterek “Çevremizi her şekilde korumalıyız. Elimizdeki atıklarımızı geri dönüşüme bıraktığımız zaman bunlar bize tekrar faydalı olarak geri dönecektir. Bu tür projeleri destekliyoruz” dedi.

Manşetler

İliteşim ve Turizmde küresel dönüm noktası gerekiyor
Kemer Beldibi Yolu turizm sezonuna kadar yenileniyor
FITUR 2026, En İyi Stand Ödülü'nün kazananları açıkladı.
Yörük yaşam kültürü turizmle evrensele taşınmalı!
Vizesiz Emirlikler ve Güney Amerika Keşfi
48 milyarlık dev ihale Mehmet Cengiz'e gitti
Kilim Gazetesi, Stuttgart'ta birlik beraberliğin ışığı oldu
Coffex 2026 kahvesevenleri buluşturmaya hazırlanıyor
Turizmin Kalbi Stuttgart’ta attı: CMT 2026’da rekor katılım
TransAnatolia İstanbul’dan Ankara’ya Koşuyor