İSTANBUL- Ayasofya Müzesi'nde iç yapının jeoradarla tüm yüzeyi taranarak hasarlı yerler tespit ediliyor. Ardından titiz bir onarım başlayacak. Ayasofya Müzesi'nde devam eden restorasyon kapsamında iç mekanın kuzey kısmına iskele kuruldu. İskele, daha sonra doğu, güney ve batı cephelerde kurulacak ve jeo radarlarla tarihi yapının baştan aşağı röntgeni çekilecek. 1. Mahmud Kütüphahanesi üstündeki Hünkar Mahfili kısmında kurtlanan ahşaplar ise gaz verilecek temizlenecek.
Ayasofya Müzesi Müdür Vekili Hayrullah Cengiz, 6 şantiyede çalışmaların sürdüğünü belirterek, bunları 1. Mahmud şadırvanı, 1. Mahmud Kütüphanesi, iç mekanlar, batı cephesi, turnikeler bölümü olarak sıraladı. Proje çalışmasıyla onarım çalışmasının birlikte yürütüldüğünü belirten Cengiz, şunları söyledi:
SON KARAR KORUMA KURULUNUN
"İskele, ilk önce kuzey tarafına kuruldu, bütün yapıyı dolaşacak. Jeoradarlarla bu röntgenini çekiyoruz. Zeminde, fil ayaklarında, çeşitli yerlerde çatlaklar var. Öncelikle yüzeydeki mermerin durumunu tespit ediyoruz. Yerden kubbeye kadar çıkacağız." Ana kubbenin altındaki, yüzü kapalı ikinci serafim meleği üzerinde de çalışılacağını belirten Cengiz, "Altında ne olduğuna bakılır. Koruma kurulu hangi kararı verirse onu uygulamaya çalışacağız" dedi.
Manşetler
Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?