Japonya’da ‘2019 Türk Kültür Yılı’ etkinlikleri başladı

Japonya’da ‘2019 Türk Kültür Yılı’, ‘Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu'nda Lale Geleneği Sergisi’ açılışıyla başladı. 

TOKYO- Japonya’da ‘2019 Türk Kültür Yılı’, ‘Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu'nda Lale Geleneği Sergisi’ açılışıyla başladı.  Başkent Tokyo’da bulunan Ulusal Sanat Müzesi’ndeki açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Japonya Altes Prensesi Akiko Mikasa ile birlikte katıldı. 

Japonya’nın 2019 yılını ‘Türk Kültür Yılı’ ilan etmesi sebebiyle iki ülke arasında gerçekleştirilecek etkinliklerin ilki başkent Tokyo’da hayata geçti. Ulusal Sanat Müzesi’nde ‘Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği Sergisi’ törenle açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Japonya Altes Prensesi Akiko Mikasa’nın da teşrifleriyle, Japon iş dünyasından çok sayıda katılımın olduğu serginin açılışını yaptı.

Bakan Ersoy, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve Japonya’nın siyaset ve ekonomi alanındaki güçlü iş birliğinin kültür ve sanat alanında da birleştirilmesi amacıyla 2019’un Japonya’da ‘Türk Kültür Yılı’ ilan edildiğini belirtti. Bakan Ersoy, "Ertuğrul faciasıyla başlayan Türk-Japon dostluğunun 130’uncu yıl dönümü arifesinde, ‘2019 Japonya’da Türk Kültür Yılı' etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ‘Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği Sergisi’ iki halkın birbirini daha yakından tanımasına katkıda bulunacaktır." dedi.

Ziyaretçilere sergide yer alan eserlerin daha fazlası için Topkapı Sarayı’nı ve İstanbul’daki diğer ünlü müzeleri görmelerini tavsiye eden Bakan Ersoy, şunları kaydetti:

"Osmanlı’dan günümüze İstanbul bahçelerinin vazgeçilmez çiçeği olan lale, gerek edebiyatta gerekse süsleme ve el sanatları ile özellikle çini eserlerde duyguların ifadesinde büyük rol oynamıştır. Anadolu’dan Avrupa’ya gönderilen lale, doğaya ve zarafete önem veren Japon dostlarımıza, kültür mirasımız üzerinden nakşedilmiş örnekleriyle sergide sunulmaktadır." 

Bakan Ersoy, sergideki eserlerin ‘Osmanlı Sarayı'nda Lale’, ‘Topkapı Sarayı’, ‘Sultan’ ve ‘Türk- Japon İlişkileri’ başlıkları altında teşhir edildiğini anlattı. “2019 Japonya’da Türk Kültür Yılı kapsamında Japonya’da yıl boyunca yapılacak kültür ve sanat etkinlikleri bizlere, ülkelerimiz arasındaki sağlam dostluğu bir kez daha hatırlama ve aynı zamanda geleceğimizi bu doğrultuda planlama fırsatı vermektedir.” ifadelerini kullanan Bakan Ersoy, Altes Prenses Akiko’yla sergiyi gezerek incelemelerde bulundu. 

Osmanlı saraylarından 185 eser ziyaretçilerle buluştu

Çok sayıda ziyaretçinin ilgi gösterdiği sergide, Topkapı Sarayı’ndan 162, Dolmabahçe Sarayı’ndan 9 ve Yıldız Sarayı’ndan 14 eser bulunuyor.

Osmanlı padişahlarının kaftanlarının da teşhir edildiği sergide taht, tuğra, sorguç, tören matarası, ok, yay, hançer, kılıç, zırh, kaftan, gülabdan, laledan, seccade, çini, vazolar ve marangoz aletleri gibi çok sayıda eser yer alıyor. 

Tokyo Ulusal Sanat Merkezi’nde 20 Mayıs’a kadar Japon halkının ziyaretine açık olacak sergi 14 Haziran-28 Temmuz 2019 tarihleri arasında ise Kyoto Modern Sanatlar Ulusal Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak.

Altes Prenses Akiko’ya kahve ve baklava ikramı

Ziyaretçiler için sergi çıkışı verilen resepsiyonda, sarma ve sigara böreğinin yanı sıra baklava ve helva gibi çeşitli tatlılar başta olmak üzere Türk mutfağının ünlü lezzetleri Japon konukların beğenisine sunuldu. 

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy da Altes Prenses Akiko’ya kahve ve baklava ikramında bulundu.

Manşetler

FITUR 2026, En İyi Stand Ödülü'nün kazananları açıkladı.
Yörük yaşam kültürü turizmle evrensele taşınmalı!
Vizesiz Emirlikler ve Güney Amerika Keşfi
48 milyarlık dev ihale Mehmet Cengiz'e gitti
Kilim Gazetesi, Stuttgart'ta birlik beraberliğin ışığı oldu
Coffex 2026 kahvesevenleri buluşturmaya hazırlanıyor
Turizmin Kalbi Stuttgart’ta attı: CMT 2026’da rekor katılım
TransAnatolia İstanbul’dan Ankara’ya Koşuyor
FITUR Woman’da turizmin kadın liderliğini konuşuldu
Dünyada 38 milyonu aşkın kruvaziyer yolcusu bekleniyor.I