İzmir'de yetişiyor İtalya'da işleniyor

İtalyanlar, İzmir7in misket üzümün bir alt türü olan İskenderiye misketinden ürettikleri şarabı Türkiye'de 231 YTL'den satıyor.

İZMİR- Biz ana vatanı İzmir Bornova olan misket üzümünü tam anlamıyla değerlendiremezken İtalyanlar, bu üzümün bir alt türü olan İskenderiye misketinden ürettikleri şarabı Türkiye'de 231 YTL'den satıyor. 
Misket üzümünün anavatanı Bornova, bütün bağ bilimcileri bu konuda hemfikir.
Biz bu üzüm türünü tam anlamıyla değerlendiremezken İtalyanlar, misketin bir alt türü olan İskenderiye misketinden ürettikleri şarabı Türkiye'de 231 YTL'den satıyor.
Sicilya açıklarındaki Pantellerio adasında ona "Zibibbo" diyorlar.
Aslında bir misket üzümü çeşidi olan İskenderiye misketi.
Anavatanının İzmir'in Bornova ilçesi civarı olduğunda tüm bağ bilimcilerinin birleştiği üzümün bir alt çeşidi.
Akdeniz ikliminden çok Afrika iklimine yakın düşen bu adada, misketten bizdeki gibi hafif içimli sek beyaz şaraplar üretmek neredeyse imkansız. Zira bağlar, üzümler güneşin altında adeta kavruluyor, üzüm hızlı olgunlaşıp bol şeker topluyor.
Pantellerialılar, üzümü aromasının en güzel olduğu anda toplayıp sonbahar güneşinin altında hasırlara seriyor ve tıpkı bizim kayısı ya da biber kuruttuğumuz gibi kurutarak suyunu iyice çekmiş, şeker ve aroma konsantrasyonu artmış bu üzümlerden çok tatlı, yüksek alkol derecesinde bir şarap üretiyorlar.
Adına Passito di Pantellerio deniyor.
Çoğunlukla 35'lik ya da 50'lik küçük şişelerde satılan şaraplar özellikle şeffaf şişeye konuyor ve kehribar renklerinin de gözü okşamasına imkân veriliyor.
İtalyanların harika bir deyimle "Meditasyon şarabı" olarak tanımladığı bu şaraplar 10-12 derece serinlikte, yemekten önce aperitif olarak ya da yemekten sonra tatlılarla, peynirlerle servis ediliyor.
Rüzgarın oğlu anlamına gelen Ben Rye alışıldık şeffaf şişesinde değil, kendini daha ağırdan satan, 75 santilitrelik kahverengi bir şişede.
Fiyatı tam 231 YTL...
İtalya'da iyi şarap mahzenlerinde yaklaşık 40 euroya bulunabilen şarap Türk vergi sisteminin abartılı oranlarından dolayı çeyrek milyar YTL gibi astronomik bir fiyata satılıyor.

Manşetler

Alaçatı Marina'nın sahibi konkordato ilan etti
Havalimanlarında dijital gümrük dönemi başladı
Lagina Antik Kenti ve Anahtarın Gizemli Yolculuğu
Airbnb’den Ev Kiralayacaklar Dikkat!
Dünya seyahat pazarı 2050’de 4,2 trilyon dolar. büyüyecek
Kaunos Antik Kenti’nde kazılar 60 yıldır aralıksız sürüyor
Uçakta 4 saniyelik ölümlü türbülansa yolcular dava açtı
Ölüdeniz'e yaya girişi 150, otomobille giriş 750 lira oldu
 Virüslü yolcu gemisi Kanarya Adaları'na demirleyecek
Sani Şener: Her şeyden aklandım ve geldim