ANKARA- Ankara Güler Sanat’taki Istvan Orosz’un “Master of Deception” sergisi 7 Mart’a kadar uzatıldı. Ankara Güler Sanat’ta 20 Aralık’ta açılan, algı illüzyonları akımının temsilcisi Istvan Orosz’un “Master of Deception” sergisi, yoğun ilgi nedeniyle 7 Mart’a kadar uzatıldı. Sergide sanatçının gravür, yağlıboya ve üç boyutlu ahşap çalışmalarının yanı sıra animasyon filmleri, baskı ve karakalem işleri sanatseverlerle buluşuyor.
Istvan Orosz’un, anamorfik tekniğin yanı sıra optik illüzyonları, var olmayan objeleri, imkansız mimariler ile çift anlamlı imgeleri kullandığı 30’dan fazla çalışmasının sergilendiği “Master of Deception”a, açıldığı 20 Aralık’tan bu yana 2 bin sanatsever ilgi gösterdi. Sergiyi izleyenlerin arasında, üniversitelerin grafik ve resim bölümü öğrencilerinin yanı sıra lise, ortaokul ve anaokulu öğrencileri de yer alıyor.
“Master of Deception”, izleyenleri perspektif oyunları ile karşılıyor. Sanatseverler, Istvan Orosz’un eserlerinde kullandığı geometrik ve matematiksel unsurlar sayesinde, görsel algılarının mutlaklığını sorguluyorlar.
Rönesans sanatçılarının kullandığı bir teknik olan “anamorfoz tekniğin” çağdaş yorumcusu olarak tanınan Istvan Orosz çalışmalarında, Yunanca’da yeniden dönüşüm anlamına gelen “Anamorphosis” kavramını yorumluyor. Sanatçı, perspektif ile oynayarak yarattığı imajları, kavisli bir ayna yardımı ile sadece bir açıdan bakıldığında görünür kılarak izleyiciyi saklı gerçek olgusu ile tanıştırıyor.
Sanatçının, karşıdan bakıldığında, bir tiyatro sahnesinin yer aldığı, fakat farklı bir açıdan incelendiğinde izleyiciye bir Shakespeare portresi sunan “Shakespeare” isimli çalışması, Sebastian Brant’ın Aptallar Gemisi şiirlerinin tasvir edildiği bu özel çalışmaları sergilenen eserler arasında bulunuyor. “Rönesans” isimli ahşap çalışması ise algı mutlaklığını sorgulatan, adeta izleyicisi ile oyun oynayan, sanatçının görülmesi gereken eserlerinden.
1989 yılında Macaristan’daki rejim değişikliği sırasında hazırladığı ve bir gecede tüm şehre asılan “Yoldaşlar, bitti!” adlı posteri ile de tanınan Istvan Orosz, Türkiye’de daha önce karma poster sergilerine ve tasarım sempozyumlarına katıldı.
Başta The Museum of Modern Art (MOMA) ve TATE olmak üzere, uluslararası pek çok müze, kamu ve özel koleksiyonda eserleri bulunan Istvan Orosz’un Master of Deception sergisi 7 Mart’a kadar devam edecek.
Manşetler
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?
Bakan Ersoy ve THY buluştu: Turizmde rota genişliyor
Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon eylülde yüzde 3,8'e yükseldi
Captain Arctic Kuzey Kutbu’na rüzgarla sefere çıkıyor
Almanya'nın en zenginleri listesinde 3 Türk yer aldı
Yapay zekâ uçakta ne yendiğini takip ediyor
Türkiye'den beş şirket listede
Analistler: Uçak bilet fiyatları daha da yükselecek
Mısır’dan seyahat dünyasına çağri: “B planı değiliz!”