İstanbul'un iki asrı kumaşta

Eti Koen, yirmi yıldır minyatürleri, Osmanlı ve İslam motiflerini, İstanbul'un tarihi mekânlarını, İznik çinilerini ve hat yazılarını kumaşla tasvir ediyor.

İSTANBUL- Sanatın her dalına konu olan İstanbul, bu kez ipek kumaşlara işlendi. Mısır Çarşısı'nda İstanbulluların alışveriş telaşı ve balona uzanan bir kız çocuğunun coşkusu sabırla ilmek ilmek kumaş üzerine resmediliyor. Eti Koen, yirmi yıldır minyatürleri, Osmanlı ve İslam motiflerini, İstanbul'un tarihi mekânlarını, İznik çinilerini ve hat yazılarını kumaşla tasvir ediyor.
Eti Koen, Osmanlı ve İslam motiflerini kumaşlara yansıtan İstanbullu bir sanatçı. Koen'in sanat serüveni, Patchwork kursuna gitmesiyle başlar. Bir süre Patchwork tekniğiyle ilgilenir. Günün büyük bir bölümünü renk renk, desen desen kumaşların arasında geçirir. Zamanla Osmanlı ve Türk motiflerine olan tutkusunu kumaşla çalışmalarına aktarma arayışına girer. Özgün tekniğini geliştirir; 'Kumaşla Tasvir' adını verir. Çalışmalarıyla yıllarca bu motiflerin ve minyatürlerin yanı sıra tarihi ve kültürel dokuları, yaşanan değişimi, dönüşümü kendine özgü bir şekilde işlemeye başlar. Eti Koen, yirmi yıldır minyatürleri, Osmanlı ve İslam motiflerini, İstanbul'un tarihi mekânlarını, İznik çinilerini ve hat yazılarını kumaşla tasvir etmeye devam ediyor. Koen'in en büyük hayali; son minyatür sanatçısı Levni'nin 'Surname-i Vehbi' eserinin tamamını kumaş üzerinde tasvir edebilmek.
Koen, çocukluk hatıralarını ve aile yadigârı albüm fotoğraflarını da ipek kumaşlarla tablo haline getiriyor. Koen'in şimdiki planı ise aile albümlerinden oluşan 'Göç' konulu bir sergi açmak.

Kumaşla tasvirin gözdesi ipek

Kumaşla tasvir tekniğinde ilk önce neyin tasvir edileceğine karar veriliyor. Seçilen resim düz renk bir fon üzerine çiziliyor. En önemli ayrıntı; kumaş, boya, desen ve renk seçimi. Koen'e göre kumaşla tasviri en iyi ipek kumaş gösteriyor. Eserlerin ayrıntılı bölümlerinde ise nadiren pamuklu kumaş kullanılıyor. Kumaş seçiminden sonraki adımda kumaş boyaları belirleniyor. Koen, istediği renk ve deseni bulamadığında, minyatürlerin orijinaline uygun olacak şekilde kumaşları desenlendiriyor. Kesilen kumaş parçaları, çizilen fonun üzerine yerleştirilerek tablo tamamlanıyor.

Manşetler

Yunanistan'da "havlu isyanı" zafer kazandı
6 ülkeden 11 grupta 600 dansçı Side'de dans etti!
Kaş'ta turizm sezonu Yörük Göçü ile başladı!
ŞUTUDER’de Yeni Başkan Mehmet Kamil Türkmen oldu
Harem'in Kalbi İlk Kez Kapılarını Açtı!
Vize başvurularının yüzde 90'ı onaylandı
Coffee Festivali'ne100’e Yakın Marka, 17 Bin ziyaretçi katıldı
Kemer destinasyonu 650 turizm acentesine tanıtıldı
Miniatürk’te “Bahara Merhaba” festivali başlıyor
Havayolları, jet yakıtı fiyatı nedeniyle 13 bin uçuşu iptal etti