İSTANBUL- İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neriman Özhatay ve Marmara Üniversitesi biyolog Mustafa Keskin Doğal Hayatı Koruma Derneği katkılarıyla yayınlandı.
Yayında, Türkiye"nin 10 bini aşkın bitki türü ile Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden daha zengin bir floraya sahip olduğu vurgulanıyor. 3 bin bitkinin sadece Türkiye"ye özgü olduğu ve çok sayıda bitkiye ev sahipliği yaptığı biliniyor.
122 önemli bitki alanının 7"sinin İstanbul"da bulunuyor. 207 bitki türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yaklaşık 5 bin 100 kilometre kare yüz ölçümü ve 15 milyonluk nüfusuyla bir mega şehir olan kentin, son kalan doğal alanlarının koruma altına alınması gerekiyor.
250 bin kilometre karelik yüz ölçümü ile İngiltere 1850 bitki türü, 50 bin kilometre karelik yüz ölçümü ile Hollanda 1600 bitki türü içeriyor. Türkiye"deki 40 bitkinin yaklaşık 23 tanesi yalnızca İstanbul ve yakın çevresine endemiktir. Ancak bu habitatlar şehirleşme, kum-taş ocakları, ağaçlandırma ve tarım alanlarının genişlemesi gibi nedenlerle hızla azalmaktadır. İstanbul fundalıklarının günümüze kadar yüzde 85 oranında tahrip edildiği tahmin ediliyor. Ömerli Havzası"nın korunması demek, sadece alanın yeşilliğinin ve hayvanların korunması demek değil, İstanbulluların temiz su, temiz hava ve dinlenebilme ihtiyaçlarının korunması anlamına gelmektedir.
Manşetler
Rusya dünya lideri: Sokaklarda 2,8 milyon kedi yaşıyor
Rayların 11 lüks efsanesi: İstanbul dünya listesinde!
Türk gıda ihracatçılarının ABD hedefi: 2 milyar dolar
THY’de 2027 hazırlığı: Yeni hatlar geliyor
Padişahın ahırlar amiri bir köye adını verdi: İmrahor
Gezgin gösteriş değil, özgün deneyim istiyor!
Caddebostan’ın 1600 yıllık hafızası kitap oldu
Alanya’dan Letonya’ya turizmde yeni iş birlikleri
Astoria Grande yeniden Amasra rotasına hazırlanıyor
Bodrum’da koşu turizmi: Yarı maratona 23 ülkeden sporcu