Hoşdere’de kuzinede pişen Karadeniz lezzetleri keyfi

Odun ateşiyle yanan kuzine üzerinde kalaylı bakır tencerelerde pişen karalahana çorbası, etli kurufasulye, fasulye kavurması ve sofranın olmazsa olmazı uzayan peynirli muhlama

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
ARDEŞEN / RİZE -
Rize’nin Ayder Yaylası’na çıkarken Ardeşen’in Hoşdere Köyü’nde kuzine başında Karadeniz mutfağının ünlü lezzetlerini tatmak ister misiniz? Fırtına Deresi kıyısında Osman Çavuşoğlu’nun Osmanlı Restoranı’nda odun ateşiyle yanan kuzine üzerinde kalaylı bakır tencerelerde pişen karalahana çorbası, etli kurufasulye, fasulye kavurması. Ayrıca sofranın olmazsa olmazı mısır ekmeği ve uzayan peynirli muhlama…



Rize Pazar’da Ayder Yaylası’nın çıkış noktasında bulunan Suada Oteli’in Genel Müdürü Bülent Hasanreisoğlu’nun konuğu olarak Hoşdere’de Osmanlı Restoran’da kuzinede pişen Karadeniz lezzetlerini tattık. Çocukluğumuzda odun ateşiyle evi ısıttığımız ve yemekleri pişirdiğimiz kuzine keyfini bir kez daha yaşama fırsatı bulduk.


DÜNYAYI GEZİP HOŞDERE’YE DÖNMÜŞ

Suudi Arabistan başta olmak üzere Arap ülkelerinde uzun yıllar fırıncı ustası olarak çalışan Osman Çavuşoğlu, sonunda gurbetten sıkılınca doğuş büyüdüğü Hoşdere’ye dönmüş. Fırtına Deresi kıyısında açtığı restoranını Karadeniz özelliklerine göre tasarlayarak çocukları ile birlikte Osmanlı Restoranı kurmuş.


KUZİNE KEYFİ

Bölgeye gelen turistlerin tercih ettiği restoranda ortada kocaman bir kuzine bulunuyor. Üzerinde hem yemek yapılıyor, hem de restoranı ısıtıyor. Restoranda pencerenin önünde oturup azgın dalgalar şeklinde akan Fırtına Deresi’nin sularını seyrederken kuzine keyfi yaşanıyor.


TEMİZLİĞE ÇOK DİKKAT EDERİM
Bahar aylarında renkten renge giren ve yeşilin her türlüsünün yaşandığı bölgenin özellikle Arap turistlerin hayranlığını çektiğini belirten Osman Çavuşoğlu “Ben temizliğe çok dikkat ederim. Mutfakta peynirle, zeytinleri ayrı ayrı sararım. Restoranda en küçük bir toz göremezsiniz. Biz insanların yediği yemeği hem temiz, hem de en lezzetli şekilde sunmalıyız” dedi.



SULARI KİRLETMEYİN

Osman Çavuşoğlu gelen bir Arap grubunun dağlardan akan sulara ve çevrenin güzelliğine hayran olduğunu, ancak derenin kirletilmesinden şikayet ederek söylediklerin şöyle anlattı.
“Arap turist altınızdan sular akan cennette yaşıyorsunuz. Bu suyu kirletmeden önce dünyada ne kadar su varsa o kadar melek aptes alıyordur diye düşünmelisiniz. Bu yüzden suyu kirletmeyin. Çevrenizi temiz tutun.”







 

Manşetler

FITUR 2026, En İyi Stand Ödülü'nün kazananları açıkladı.
Yörük yaşam kültürü turizmle evrensele taşınmalı!
Vizesiz Emirlikler ve Güney Amerika Keşfi
48 milyarlık dev ihale Mehmet Cengiz'e gitti
Kilim Gazetesi, Stuttgart'ta birlik beraberliğin ışığı oldu
Coffex 2026 kahvesevenleri buluşturmaya hazırlanıyor
Turizmin Kalbi Stuttgart’ta attı: CMT 2026’da rekor katılım
TransAnatolia İstanbul’dan Ankara’ya Koşuyor
FITUR Woman’da turizmin kadın liderliğini konuşuldu
Dünyada 38 milyonu aşkın kruvaziyer yolcusu bekleniyor.I