Hızlı tren kumlu sınavı geçti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Eskişehir hızlı treninin yolculu test sürüşlerine en geç şubat ayı sonunda başlanacağını açıkladı.

ANKARA- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Eskişehir hızlı treninin yolculu test sürüşlerine en geç şubat ayı sonunda başlanacağını açıkladı. Kum torbalarıyla yapılan testten geçip güvenlik sertifikaları alan hızlı trenin, bu kez insanlı testte müşteri memnuniyeti sınavından geçeceği bildirildi. Bakan Yıldırım, Bakanlığı'nın 2008 yılı faaliyetlerini değerlendirmek üzere basın toplantısı yaptı. Binali Yıldırım, ana hatlarıyla şunları söyledi:
- İnternete vergi indirimi: İnternette, Özel İletişim Vergisi (ÖİV) mobil de yüzde 25'ten, sabit telefonda da yüzde 15'den yüzde 5'e düşürülecek. Maliye Bakanı Unakıtan'ın sözlerinin takipçisiyiz ve bunu gerçekleştireceğiz. Kriz döneminde vergi indirimi yapılan tek alan internet.

- Hızlı tren başlıyor : Ankara- Eskişehir arası hızlı tren test sürüşleri ve sertifikasyon işlemleri tamamlandı. İki küçük sorun var. Atatürk Orman Çiftliği ve Sincan'daki hemzemin geçitlerin emniyet tedbirleri alınacak. Ankara-Eskişehir hızlı treninin yolculu test sürüşlerine, en geç şubatın sonunda başlıyoruz. Altyapısı tamamlanan Ankara-Konya hızlı tren hattı da 2010 yılının sonunda hizmete girecek.

- Atatürk'ün hızı: TCDD, 1400 kilometre yeni demiryolu çalışması yaptı. 1923-1946 arasında Atatürk döneminde bir yılda yapılan demiryolu uzunluğu 128 kilometreydi. 1946-2003 yılları arasında bu oran, yılda 11 kilometreye düştü. 2003'ten sonra, şu anda yılbaşına düşen demiryolu yapımı 107 kilometreye ulaştı. Hâlâ Atatürk döneminin rakamlarına ulaşamadık.

- Gemi siparişleri iptal: Küresel kriz sonrasında tersanelerde gemi siparişlerinde iptaller yaşandı. Bu alanla ilgili çözüm arayışları devam ediyor.

- Duble yolda çıta yükseldi: Bölünmüş yol uzunluğu 15 bin 300 kilometreye ulaştı. 2011 yılında bunu 22 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. 2011'de Türkiye'nin yol ağının üçte birinden fazlası çift gidiş-gelişli bir yapıya kavuşacak.

- Boğaza 3. köprü: İzmit-İzmir otoyolu ihalesinden sonuç alırsak, 3. köprü ve diğer otoyol projeleri de bunu takip edecek.

Manşetler

Kappatur’dan 2027’de 299 Euro’dan turlar, yeni rotalar
Rusya dünya lideri: Sokaklarda 2,8 milyon kedi yaşıyor
Rayların 11 lüks efsanesi: İstanbul dünya listesinde!
İspanya turizminde kriz: Liderlik tehlikede mi?
Türk gıda ihracatçılarının ABD hedefi: 2 milyar dolar
THY’de 2027 hazırlığı: Yeni hatlar geliyor
Padişahın ahırlar amiri bir köye adını verdi: İmrahor
Gezgin gösteriş değil, özgün deneyim istiyor!
Caddebostan’ın 1600 yıllık hafızası kitap oldu
Alanya’dan Letonya’ya turizmde yeni iş birlikleri