İSTANBUL- Havayollarında sosyal paylaşım sitelerini aracılığıyla koltuk seçimi ve “Tanış ve Otur” sistemi kullanılmaya başlandı.. Facebook üzerinden sistemi kullanan havayollarınun hedefinde daha çok yolcu taşıyabilmek yatıyor.
Bambaşka bir seyahat deneyimi vadeden “sosyal koltuk seçimi” sistemine daha yakından bakmaya ne dersiniz? ”Dostun olurum ama sadece 8 saatliğine” demeye hazır olun.
Bu yıl 1 milyar kullanıcıyı geçmesi muhtemel ve eğer en önemli seyahat firmaları facebook ile çalışıyorsa, yolcular uçuş biletlerini almak için de bu sosyal ağı kullanacaklar.
KLM ve Malezya Havayolları Facebook’u kullanıyorlar. Böylece uçakta arkadaşınızın olup olmadığını görebilir yanındaki koltuğu seçebilirsiniz.
Ama bu iki sistem de başkalarının kullanımına kapalı. Eran Savir isimli 37 yaşındaki SeatID Ceo’su ve kurucu ortağı bu sistemi diğer bütün havayollarının kullanımına uygun hale getirmeye çalışıyor.
EYLÜL AYINDA ÇIKMASI PLANLANAN SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Savir, uçuşun ilk adım olduğunu söylüyor. Esas değişmesi gerekenler seyahat alışkanlıklarımız. Tren, spor ve müzik etkinlikleri, tiyatrolar, yani koltuk seçimi olan her yerde, sosyal koltuk seçim sistemi uygulanabilir. Savir neredeyse her kıtadan toplam 20’den fazla havayolu şirketiyle görüşmesine rağmen, henüz anlaşmalı bir partner bulunamadı. Ama planları bütün havayollarıyla konuşmakla başlıyor. İlk sene ücretsiz hizmet sunulacağı söylenmiş ama bundan bile pek etkilenen olmamış.
Hong Kong’daki bir hava yolu şirketi, bunun korkunç bir fikir olduğunu, kimsenin oturduğu yeri bilmesini istemediğini söylemiş.
Günümüzde sosyal ağlarla başlayan veya biten çok cesur girişimler var. KLM ve Malezya Havayolları sistemlerinde başarılı olduklarını bildirdiler.
Malezya Havayollarının MHbuddy sistemini ayda 30 bin kadar kişi kullanıyor ve sayı düzenli bir şekilde artıyor. Bu sistemde sadık müşterilerin olduğu havuzdakilerin oranı %70i geçiyor.
KLM’nin “Tanış ve Otur” sistemi, daha şimdiden 2200 kişiyi üye olmaya ikna etti ve sayı giderek yükseliyor.
Dünyanın önde gelen bilet sitelerinden Ticketmaster’da sosyal koltuk seçme sistemine katıldı.
SEATID NASIL ÇALIŞIyor?
Facebook, Twitter veya LinkedIn ile giriş yapıyorsunuz. Normal mail adresinizle klasik kayıtta yapabiliyorsunuz.
SEATID'S LOG İN EKRANI.
Giriş yaptıktan sonra, hangi arkadaşlarınızın sistemi kullandığını hangilerini davet edebileceğiniz görürsünüz. Uçuş aramaya başlıyorsunuz. Burada SeatID’nin farkı ortaya çıkıyor. Sadece aradığınız uçuştaki arkadaşlarınızı değil o tarihlerde uçan arkadaşlarınızın da bulunduğu uçakları gösteriyor.
Savir, bu sistemin havayollarına ekstra para kazandıracağı düşünüldüğünü söyledi. Arkadaşınızın business class’ta oturduğunu gördüğünüzde dayanamayıp ekonomi yerine business alabilirsiniz.
KİM HANGİ UÇUŞTA GÖRÜN
Uçuşunuzu seçtikten sonra, bağlantılarınızın oturduğu yere göre koltuğunuzu seçebilirsiniz.
Ya da tanımadığınız ama tanışmak istediğiniz birini seçiyorsunuz.
Bir koltuğu seçtikten sonra, SeatID yanınızda oturan kişinin özelliklerini hafızaya alıp bir sonraki uçuşta o kişi farklı bir uçuşta olsa bile ona benzer olan yolcuları gösteriyor. Neredeyse “Satranç, caz ve spor yapmayı seven John’un yanına oturabilirsin” diyor. Sistemin algoritması bunu kolaylıkla belirleyecek şekilde çalışıyor.
Sistem, kimin yanına oturmayacağınızı da kaydediyor. Eğer uçakta 10 iş arkadaşınız var ve siz bunları tercih etmediyseniz bir sonraki uçuşta, sistem iş arkadaşlarınıza çok düşük puan veriyor.
İstediğiniz takdirde profil bilgilerinizi de çekip havayolu şirketine gönderiyor.. Müşteri hizmetlerine değer veren havayolları bu servisi çok iyi değerlendiriyor. 18A’da oturan yolcunun o gün doğum günüyse uçakta ufak bir parti verebiliyor.
ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ
Bu size biraz havada biri bizi gözetliyor gibi geldiyse, olaya bir de şöyle bakın. Bu bilgiler zaten ortadadır.
Bir havayolu şirketinin facebook sayfasını beğeniyorsanız ve milyonlarca insan da beğenirse zaten hakkınızda birçok şeyi öğreniyorlar demektir. Bu sistem onlara ekstra olarak sadece nerede oturduğunuz gösteriyor.
ÖDEME YAPMAK ZORUNDA MISINIZ?
Ödeme yapılması havayoluna bağlı. Bulunuyor. Savir sisteme giriş için 1-2 dolar istenebileceğini söylüyor. Ama ilk etapta hizmetin ücretsiz olması gerektiğini belirtiyor.
Sonuç itibariyle her şeyi dahil bir sistem olmayacak. Savir, “İlk zamanlar %5 komisyon alacaksak bunu başlangıç kabul ederiz ama 5 yıl sonra %10-20 alabiliriz” diyor.
Bu sistemin kullanımına havayolu şirketinin bakışı önemli görülüyor. Bazıları “Yolcular henüz bu sisteme sıcak bakmıyorlar. Bu yüzden deneme süresi olmayacak” diyorlar
Cathay Pacific Havayollarının Sosyal Medya Yöneticisi Ali Bullock. “Yolcuların ilgilenmesi gerekir ve gizlilik problemlerinin ortadan kalkması şarttır” diyor.
Yeni sistemi tercih eden yolcular için artık önemli olan gidilen havayolu değil birlikte gidilen insanlardır.
Bu güne kadar kullanılan sosyal koltuk seçimi sistemleri şöyle:
SeatID – Facebook, Twitter, LinkedIn kullanıcılarının uçaklarını ve oturdukları yeri gösterir.
Satisfly – Siz modunuzu, sistem de modunuza uygun arkadaşı seçiyor.
Planely -- Aynı havaalanındaki veya uçaktaki insanlarla iletişim kurup birlikte gitmenizi sağlar
Facebelt – Uçaktaki diğer facebook kullanıcılarıyla iletişime geçebilirsiniz.
Meet & Seat – KLM’in sisteminde Facebook and LinkedIn kullanarak koltuk seçimi yapabilirsiniz.
MHbuddy – Malezya havayollarının facebook kullanarak arkadaş seçtiren sistemi.