Hacılar THY'yi zarara sokuyor

Türk uçaklarının Arap Yarımadası’na uçuşlarını Mısır ve Irak üzerinden yürütecek havayolları ‘yolun uzaması nedeniyle’ milyon dolarlık zararlara uğruyor.

İSTANBUL- Suriye ile ilişkilerdeki kötü gidiş THY'yi de vurdu. Havada yol uzadı, THY’nin zararı artıyor. Suriye’nin Türk sivil uçaklarına hava sahasını kapatması nedeniyle Arap Yarımadası’na uçuşlarını Mısır ve Irak üzerinden yürütecek havayolu şirketlerinin ‘yolun uzaması nedeniyle’ milyon dolarlık zararları oluyor.
Şirketler İstanbul’dan Suudi Arabistan, Katar, Umman, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’e yaptıkları her seferlerinde 1.500 dolarlık daha fazla jet yakıtı kullanacaklar. Sadece Türk Hava Yolları’nın (THY) bu yasak nedeniyle haftalık 400 seferi etkileniyor. Sefer başına 1.500 dolardan şirketin zararı aylık 1.5 milyon doları buluyor. THY’nin yanı sıra başta Atlas Jet olmak üzere Hac seferleri yapacak diğer şirketler de yasaktan olumsuz etkileniyor.
THY tarafından alınan bilgiye göre seferlerin Suriye üzerinden uçuş yasağının konulmasıyla seferlerin 30 ile 40 dakika arasında etkileneceği ifade edilirken, yetkililer buna göre yeni yol haritaları üzerinde çalıştıklarını söylediler.

YOL 1 SAAT UZAYACAK
Suriye’nin uçuş yasağı Hacı adaylarının da yollarının uzamalarına neden olacak. Buna göre Hac görevleri için Türkiye’nin dört bir yanında kutsal topraklara gidecek hacılar bir saate kadar daha fazla havada kalacaklar. Örneğin Şanlıurfa’dan Hacca gideceklerin 2 saat 30 dakikalık Cidde yolculukları Mısır üzerinden 3 saat 30 dakikaya kadar çıkacak. Cidde’ye yolculuk İstanbul, Trabzon ve Diyarbakır’dan da ortalama 45 dakika uzayacak.

SEFER BAŞINA 1.500 DOLAR MALİYET
Suriye’nin hava sahasını kapatma kararı nedeniyle Suudi Arabistan’a yönelik hac seferlerinin etkileneceğini ifade eden Türkiye Özel Sektör Havayolu İşletmecileri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Murat Ersoy, “Burada normal olarak izlediğimiz Suriye yolunun yasaklanmasıyla biz de Mısır ve Irak üzerinden yeni yolumuzu oluşturduk. Bunun bize zaman olarak zararı 15 ile 30 dakika arasında değişecek. Maliyet bakımından ise her bir seferimizde 1.5 tonluk fazla yakacağız, bunun da bedeli 1500 dolar olacak” diye konuştu.

Manşetler

Turizmciler Dünya Kupası tur programlarını açıkladı
İtalya'da 4 havalimanında yakıt kısıtlaması
Uçak düşmeden 121 yolcu hayatını kaybetti
Çok turist gelsin diye 3 ülkeye vize kalkıyor!
Kamu eliyle yapılan yatırımlar kamunun malıdır
Ay'a doğru ilerleyen Artemis II, yarı mesafeyi kat etti
İstanbul'a 3 milyon TL'lik kentsel dönüşüm kredisi
Mavi Akdeniz’i temiz tutmayı ilke edineceğiz.
Yiğit Girgin: 2026 yılının kolay geçmeyeceğini biliyoruz
Turizme 60 milyar liralık kredi paketi geliyor