KAYSERİ - Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde çalışıp, tatillerini Türkiye'de geçiren gurbetçiler, pastırma ve sucuğu çalıştıkları ülkelere götürmekte zorlanınca, şeker sucuğu, lokum ve kuruyemişe yöneldiler.
Kayseri'de 1946 yılından bu yana süt mamulleri ve şekerleme alanında faaliyet gösteren Çarşıbaşı Şekerleme'nin sahiplerinden Halil Çarşıbaşı, gurbetçilerin daha önceki yıllarda ağırlıklı olarak bakliyat ve pastırma ve sucuk gibi et ürünleri aldıklarını, ancak son zamanlarda bu ürünleri çalıştıkları ülkelere götürmekte zorlandıklarını kaydetti.
Halil Çarşıbaşı, "Gurbetçilerimiz, aldıkları süt ve et ürünlerini Avrupa ülkelerine sokmakta zorluk çekiyorlar. Ayrıca uçakta kilo sorunu olduğu için bu ürünleri almakta sıkıntılar yaşıyorlar. Son zamanlarda Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntı da gurbetçilerin alım gücünü olumsuz etkiliyor. Bütün bunlar üst üste konulunca, Kayseri'deki ticari pazarda gurbetçilerin alımında bir gerileme oldu" dedi.
Gurbetçilerin, süt ve et mamullerini yurt dışına çıkarmakta zorluklar yaşanması üzerine, değişik alternatifler aradığını kaydeden Çarşıbaşı, şöyle devam etti:
"Gurbetçilerimiz, süt ve et ürünlerini yine götürüyorlar ama eskisi gibi çok götüremiyorlar. Gümrükte ceza ödüyorlar ve mallarına el konuluyor. Bu nedenle süt ve et ürünlerini eskiye nazaran oldukça az alıyorlar. Gurbetçiler son zamanlarda şeker sucuğu, lokum, cezerye ve kuruyemiş ağırlıklı alım yapıyorlar. Bu ürünlere yoğun bir talep var. Bunun yanında, domates ve biber salçası ile zeytinyağı götürüyorlar. Yurt dışında zeytinyağı çok pahalı, o nedenle ülkemizden alıp götürüyorlar."
Şeker sucuğunun cevizli ve Antep fıstıklı başta olmak üzere birkaç çeşidinin bulunduğunu ve gurbetçilerin ceviz sucuğuna yoğun talep gösterdiğini kaydeden Çarşıbaşı, "Bunun yanında onlarca çeşidiyle lokum, cezerye ve kuruyemiş de gurbetçilerimizin ağırlık alım yaptıkları ürünlerden" dedi.
Ramazan ayının 21 Ağustos'ta başlayacak olması nedeniyle gurbetçilerin fazla kalamadığını ve erken dönüşe geçtiklerini de ifade eden Çarşıbaşı, "Gurbetçiler, bizim kardeşlerimiz. İstiyoruz ki, esnaf arkadaşlarımız dürüst davransın, mallarının kalitesi iyi olsun ve fiyatları da makul tutsunlar. Çünkü bu kardeşlerimiz, yurt dışında bizleri temsil ediyorlar. Bizler de onlara elimizden gelen kolaylığı sağlayalım" diye konuştu.
Manşetler
İspanya’nın savaş karşıtı olması ilişkileri güçlendirdi
Lufthansa CEO'su, ilk Boeing 777X'i 2027'de bekliyor
AIRBNB yapay zekâ ile yeniden yapılandırılıyor
Sİngapur 15 yılda MICE'ı iki katına çıkarmayı hnedefledi
Brezilya, 2026 Karnavalı'nda yabancı ziyaretçi rekoru
Trump, İspanya ile ticarete veda ediyor
Gürcistan BM turizm adaylığını geri çekti
Astana, Avrupa seyahat forumuna ev sahipliği yapacak.
Turizmci Murathanoğlu beton mikserinin altında kalarak can verdi
Viking Nil Nehri turlarını yeniden başlattı