Günay: 3,5 yılda 3 bin eser getirdik

Bakan Günay: Son 3,5 yılda 3 binden fazla eseri geri aldıklarını, bunların başında da İzmir'in Bergama ilçesindeki Hattuşaş sfenksinin geldiğini bildirdi.

İZMİR- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yurtdışına götürülen tarihi eserleri tek tek geri getirmeye başladıklarını söyledi. Son 3,5 yılda 3 binden fazla eseri geri aldıklarını, bunların başında da İzmir'in Bergama ilçesindeki Hattuşaş sfenksinin geldiğini kaydetti.
Berlin'deki temasların netice verdiğini ve Alman yetkililerin kendilerini haklı bulduğunu aktaran Günay, Almanların yaptığı Hattuşaş kazılarının 94. yılında götürülen eserin bu yıl geri alınacağını belirtti. Türkiye'nin üzerinde oturduğu tarihi zenginliğin kültürlerin gelişmesiyle açığa çıktığını vurgulayan Bakan Günay, "Ondan önceki beş altı yılda ise 2 bin küsur eser götürülmüş ama biz ısrarlı bir takiple son üç yıl içinde, bir kısmı sikke olan arkelolojik eserlerin birçoğunu geri aldık. Biz petrol değil ama inanılmaz bir tarihi zenginliğin üzerinde oturuyoruz. Dünyada ulaşım imkanları arttıkça, dünya daha bilgili hale geldikçe bizim bu zenginliğimizin kıymeti de gün artacak." dedi.
TÜRSAB'nin İzmir Hilton Oteli'nde düzenlediği etkinlikte konuşan Kültür ve Turizm Bakanı, ülkenin kabuğunu kırdığını ve turizmde önde bir konuma yükseldiğini söyledi. Hedef olarak yedincilik yerine ilk beşi planladıklarını aktaran Bakan Ertuğrul Günay, "Türkiye'ye gelen turistlerin sayısını 15 milyon arttırdık; 1983'ten 2003 yılına kadar ise sayı 13 milyondu. Bu da Türkiye'nin altyapısının, imajının ve iç barışının gelişmesi sayesinde oldu." şeklinde konuştu.
 

Manşetler

İstanbul’un Atlantis’i: Sular altındaki "Lanetli" 10. ada Vordonisi!
ITB Berlin: Savaşın gölgesinde diyalog ve dayanıklılık gösterdi
Lufthansa CEO'su, ilk Boeing 777X'i 2027'de bekliyor
AIRBNB yapay zekâ ile yeniden yapılandırılıyor
Sİngapur 15 yılda MICE'ı iki katına çıkarmayı hnedefledi
Brezilya, 2026 Karnavalı'nda yabancı ziyaretçi rekoru
Trump, İspanya ile ticarete veda ediyor
Gürcistan BM turizm adaylığını geri çekti
Astana, Avrupa seyahat forumuna ev sahipliği yapacak.
Turizmci Murathanoğlu beton mikserinin altında kalarak can verdi