Gökçeada'nın çamurunda 'şifa'

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesine gelen turistler, Aydıncık sahilinin yakınlarında bulunan alanda çamur banyosu yapıyor.

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin Gökçeada ilçesine gelen turistler, Aydıncık sahilinin yakınlarında bulunan alanda çamur banyosu yapıyor.
Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, insanların Aydıncık sahilinde yer alan ve Tuz Gölü olarak da adlandırılan bölgede çamur banyosu yapmak için adaya geldiğini, bu çamurun romatizma ve cilt hastalıklarına iyi geldiğine dair yaygın bir görüş olduğunu söyledi.
Atalay, sahilin iç kısımlarında yer alan çamurlu bölgede ö nceden oluşmuş göl ya da gölet bulunmadığını, çamur banyosunun yapıldığı yere kışın deniz dalgalarının geldiğini bildirdi.
Yazın orada suyun çekilmeye başlamasıyla buharlaşmanın yaşand ığını ifade eden Atalay, bölgede daha sonra da tuzun ortaya çıktığını kaydetti.



Atalay, "mantık yürütüğümüzde karşımıza şu çıkıyor: Dalgalarla denizden bir sürü canlı oraya geliyor ve o canlılar tuzda erimiş, pişmiş oluyor. Dolayısıyla onlar zaten sağlıklı mineraller, insanların vücuduna fayda getiren şeyler. Romatizmaya iyi gelmesi kadar doğal bir şey olamaz. Çünkü siyah her zaman güneşi çeker. Çok afaki ve efsanevi gibi düşünülmemeli, doğru olabilir şeyler. Bölgenin çinko anlamında kuvvetli olduğunu da biliyoruz" diye konuştu.
Çamur banyosu yapmak için gelenlerin fayda gördüklerini belirttiklerini dile getiren Atalay, şunları kaydetti:
"Bir araştırma yaptırdık, numuneleri tahlil için gönderdik, sonuçlarını bekliyoruz. Şu anda bilimsel olarak konuşmuyoruz ama böyle bir done var gibi. Tam veriler geldiğinde daha geniş bilgi edinmiş olacağız. Eskilerin ne yaptığına baktığımızda, o zamanlarda da çamur banyosu yapılıyordu. Dünyanın 4 bir yanında da yapılıyor. Bizim burada da yapılmasında hiç bir sakınca yok."
Yücel Atalay, tahlil sonuçlarının beklendiği şekilde gelmesi durumunda o bölgede sağık turizmine yönelik bir tesisleşme ile o çamurun kullanılabileceğini sözlerine ekledi.
Emel Özgür, buraya eşinin bir arkadaşının tavsiyesi üzerine İstanbul'dan geldiğini ve çamur banyosu yaptığını söyledi.
Arkadaşlarının buradaki çamurun birçok sağlık sorununa iyi geldiğini ifade ettiğini ve bunun üzerine geldiklerini anlatan Özgür, "ailemle birlikte çamur banyosu yapmak için adaya geldim" dedi.
Remziye Dondurmacı da (63), yakınlarının bu çamurun romatizmaya iyi geldiğini söylemesi üzerine adaya geldiğini açıklayan Dondurmacı, "Bacaklarım ağrıyor. Romatizmal rahatsızlıklarım var. İyi geldiğini söylediler, ben de geldim ve çamura girdim" şeklinde konuştu.
Eşi ile İstanbul'dan gelen Aysen Demirci (42) ise, bölgede oluşan tuz gölünün altında hem asit, hem de kilimsi bir çamur oluştuğunu bildirdi.
Arkadaşlarının bu çamurun ağrılara ve cilt bozukluklarına iyi geldiğini belirttiğini, bunun üzerine eşi ile birlikte buraya geldiğini ifade eden Demirci, derindeki çamurun "zift" gibi koyu renkli olduğunu kaydetti.
Demirci, "bu çamuru vücudumuza sürüyoruz. Çamur üstümüzde kuruyuncaya kadar güneşleniyoruz. Daha sonra da denizin masmavi sularında yıkanıyoruz. Çamurun içinde tuz olduğu için bunu vücudunuza sürdüğünüzde aynı zamanda peeling yapmış gibi oluyorsunuz" dedi.
Aysen Demirci, İstanbul'da bir birçok güzellik merkezinin gelip buradan çamur aldığını da sözlerine ekledi.

Manşetler

Çinli turistler neden yabancı seyahat acentelerini seçmiyor
Çinli gezginler kış turizmi için İspanya’ya akın etti
Turizm yeni bir döneme girdi: Veri, istihbarat ve gelecek
Acentelere Paloma Diamond 2025 Ödülleri verildi
Setur Marinaları, Göcek’te yeni bir dönem başlatıyor
Pegasus, Çekya'da Smartwings Grubu'nu satın aldı
Yolcu uçağı pistten çıktı, toprağa saplandı
Atina Havalimanı’nın genişleme ihalesine Türkler talip
2. Noel Baba Festivali Demre'de 18 Aralıkta başlıyor!
2027  “Türkiye İnanç Turizmi Yılı” Olmalı