Girit Kültür Evi, 2 asırlık yaşama ışık tutuyor

Girit Kültür Evi Müzesi'nde sergilenen tüm eşyalar Side'de yaşayan Giritli ailelerin evlerinde toplanarak kurulmuş müze olarak tanınıyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA  
Side'de bulunan Girit Kültür Evi, Giritlilerin Side de kurulan Selimiye köyüne yerleşimlerinden günümüze ışık tutuyor. 10 yıl önce Manavgat Belediyesi tarafından kurulan Side Girit Kültür Evi'nde tarihi vesika hükmünde olan bin 500 fotoğraf ile 3 bin 750 eser sergileniyor.
Müzede Giritli ailelerin kullandığı giysiler, evlerde kullanılan kap kacak, Giritli kadınların özel günler nişan ve düğünlerde giydikleri elbiseler ile çok sayıda eşyaları bulunuyıor. Girit Kültür Evi Müzesi'nde sergilenen tüm eşyalar Side'de yaşayan Giritli ailelerin evlerinde toplanarak kurulmuş müze olarak tanınıyor.

Müzeyi 2023 yılında 15 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Müzede Osmanlı Padişahı 2'nci Abdülhamid'in Side'de Şehzade Selim adına kurduğu Selimiye köyüne yerleştirdiği
Giritlilerin eşya ve fotoğrafları bulunuyor.
İkinci bölümünde ise Side Antik Kentte 1947 yılında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'in tarihi ören yerinde kazı çalışmaları yer alıyor.

Üçüncü bölümde ise Bodrumlu Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın diplomat kardeşi Suat Şakir Kabaağaçlı'nın Side pansiyonculuğu yaygınlaştırılarak 1965 yılın Side turizmi başlatmasına ilişkin kayıtlar yer alıyor.
Ayrıca Side'nin genel tarihi ve Giritlilerin , Girit Adasında 1895 yılında çıkan isyanlar sonrası orada yaşayan Giritli Müslüman Türklerin Selimiye köyüne yerleştirilmesini anlatıyor. Girit Evini ziyarete gelen Alman, İngiliz ve Rus turistlerde ingilizce, Almanca ve Rusça bilgilendirme yapılıyor.

Manşetler

Yunanistan Türk turistleri kış turizmi için çağırıyor
TTM 2026, turizm profesyonellerini buluşturuyor
Türkiye’nin En Gözde Kaplıca Merkezleri
Avrupa Pist Bisikleti Şampiyonası dünyaya yayınlanıyor
Hataylı çocuklara Karadeniz'de unutulmaz kar tatili
Çeşme rezidans çöplüğüne döndü!
Noel Baba Kilisesi'ni 178 bin Hristiyan ziyaret etti
Manavgat 22 milyar 38 milyon lira vergi ile 52 ili geride bıraktı!
TÜRSAB, seyahat sitelerine erişim engeli talep etti:
TÜİK turizm verileri: Tatili kısalttık, harcamayı artırdık!