ANKARA -Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin en önemli kruvaziyer limanı olan Salıpazarı'nın (Galataport) 2011 yılının ilk çeyreğinde işletme hakkı devri modeliyle ihale ilanına çıkarılacağını söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2011 yılı bütçeleriyle 2009 yılı kesinhesap görüşmelerine başlandı. Komisyon görüşmelerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanı sıra Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu da katıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı bütçe sunuş konuşmasında özelleştirmeler hakkında bilgi verdi. Şimşek, Türkiye'nin en önemli kruvaziyer limanı olan Salıpazarı için 2011 yılının ilk çeyreğinde işletme hakkı devri modeliyle ihale ilanına çıkılacağını bildirdi.
ÖİB Başkanvekili Ahmet Aksu, daha önceki bir açıklamasında Galataport isminin 3 girişimci tarafından daha önce tescil ettirilmiş olduğunu, Galataport için yeni isim arayışında olduklarını ifade etmişti.
OTOYOL VE KÖPRÜ ÖZELLEŞTİRMELERİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, otoyol ve köprülerin özelleştirme işleminin 25 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemiyle yapılmasının planlandığını vurgulayarak, şeker fabrikalarını bünyesinde barındıran Türkşeker'in 25 tesisisin, 6 portföy halinde özelleştirilmesi amacıyla başlatılan sürecin devam ettiğini kaydetti.
Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının özelleştirme çalışmalarının özel kanunla yürütülmekte olduğunu belirten Bakan Şimşek, özelleştirme yöntemi konusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bakan Şimşek, Halkbank, Türk Telekom ve Türk Hava Yolları'na ait kamu paylarının özelleştirilmesine ilişkin işlemlere piyasa şartlarının elverişli olması ve alınacak kurul kararları doğrultusunda başlanmasının planlandığını kaydetti. Şimşek, TCDD'ye bağlı İzmir ve Derince Limanları'nın işletme hakkının özel sektöre devredilme sürecinin başlatıldığını ifade etti.
Bakan Şimşek, 2010 yılı Ekim sonu itibariyle elektrik dağıtım sektöründe özel sektörün payının yüzde 39 olup, buna onay ve devir süreci devam eden şirketler de eklendiğinde söz konusu payın yüzde 76'ya ulaştığını vurguladı. 19 gruba ayrılan 52 adet akarsu santralinin, biri hariç, devirlerine ilişkin onayların alınmış olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, sözleşmelerinin imza aşamasında olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, Elektrik Üretim A.Ş.ye ait Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin özelleştirilmesiyle ilgili ihale sürecinin başlatıldığını aktardı.
2011'DE ELEKTRİK DAĞITIM SEKTÖRÜNÜN TAMAMI ÖZELLEŞTİRİLECEK
Bakan Şimşek, 2010 yılının 10 aylık döneminde Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ ve Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. ile TCDD'ye ait Samsun Limanı Tekel'e Çamaltı ve Ayvalık Tuzlaları ile TEDAŞ, Tekel, TCDD ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye ait bazı taşınmazların devir işlemlerinin tamamlanmış olduğunu vurguladı. Yeşilırmak, Fırat ve Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin satış ve devir onaylarının alınmış olduğunu, sözleşmelerin imza aşamasına geldiğini kaydeden Bakan Şimşek, Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. ile Başkent Doğalgaz A.Ş.'nin yüzde 80 hissesi ve TCDD İskenderun Limanı'nın ihalelerinin tamamlanmış olup, sürecin devam ettiğini bildirdi. Bakan Şimşek, Akdeniz, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin ihale sürecinin devam ettiğini aktardı.
Manşetler
Kappatur’dan 2027’de 299 Euro’dan turlar, yeni rotalar
Rusya dünya lideri: Sokaklarda 2,8 milyon kedi yaşıyor
Rayların 11 lüks efsanesi: İstanbul dünya listesinde!
İspanya turizminde kriz: Liderlik tehlikede mi?
Türk gıda ihracatçılarının ABD hedefi: 2 milyar dolar
THY’de 2027 hazırlığı: Yeni hatlar geliyor
Padişahın ahırlar amiri bir köye adını verdi: İmrahor
Gezgin gösteriş değil, özgün deneyim istiyor!
Caddebostan’ın 1600 yıllık hafızası kitap oldu
Alanya’dan Letonya’ya turizmde yeni iş birlikleri