Fatih'in yaptırdığı cami tehlikede

Fatih Sultan Mehmet'in kardeşi için yaptırdığı Halise Hatun Camii son günlerde doğal nedenlerden oluşan tahribatlarla yıkılma aşamasına geldi.

EDİRNE -Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde bulunan tarihi Halise Hatun Camii yüzyıllardır ilgisizliğe rağmen ayakta kalmaya devam ederken, son günlerde doğal nedenlerden oluşan tahribatlarla yıkılma aşamasına geldi.

Büyük Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet'in kız kardeşi adına yaptırdığı ve 1483 yılında ibadete açılan Halise Hatun Camiinin minare ve dış cphesi ağır tahribata uğradı. Vakıflar Genel Müdürlüğünün ve Edirne Valiliğinin tarihi esere sahip çıkması ve gelecek kuşaklara bırakması bekleniyor. Birçok işadamı ve büyük insan yetiştiren Halise Hatun Mahallesi sakinleri ise caminin tarihi eser olmasından dolayı kendilerinin hiç birşey yapamadığını belirterek, yetkililerin bu tarihi yapıya sahip çıkmasını bekliyor. Tarihi cami ile ilgii ise gerekli ödeneğin çıkarıldığı ancak izin alınamadığı öğrenildi.

Edirne Valiliği onarımla ilgili hiç bir sorunun olmadığını açıklarken, koruma kurulundan izin alınması halinde onarım için 2008 yılı yatırım programına dahil edileceği bildirildi. Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları koruma kurulu caminin iç ve dış duvarları ile minarenin sıva işleri için restorasyon projesi çalışmalarını devam ettiğini, Koruma kurulunun izin vermesi hlinde caminin Ramazan ayına hazır olacağını bildirdi.

 

Manşetler

AB Komiseri Tzitzikostas'tan sürdürülebilir turizm çağrısı
Tıbbi spa merkezleri daha görünür olmak istiyor.
Airbnb şehirlerden kırsal bölgelere nasıl yayılıyor?
Liderlik Değişimi: Önümüzdeki 20 yıl için stratejik sorular
Değişen zamanlar turizmi zorluyor.
Küresel seyahat pazarı istikrarlı şekilde büyüyor
İGA İstanbul Havalimanı ve Airbus Eğitim Ortağı Oldu
ITB Seyahat ve Turizm Raporu 2026/2027
DRV: Krizlere rağmen Almanların seyahat arzusu sürüyor
Dr. Mario Tobias: ITB Berlin, küresel bir platform