ERZURUM - Sarıkamış Harekatı'nda erzağı tükenen askere gönderilen ihtiyaç maddelerini taşıma görevini üstlenen Erzurumlu çocukların vatanseverliği, hazırlanan rölyef ile tarihe onore edildi.
Osmanlı-Rus savaşının yapıldığı 1914 yılının aralık ayında, Azap cephesinde yiyecekleri tükenen askerlere erzak taşıyan 500'den fazla çocuğun kahramanlık öyküsü Erzurum'da tarihe kazındı. Sarıkamış Dayanışma Grubu'nun önderliğinde Atatürk Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla İstanbul'da yaptırılan 10 metre uzunluğunda, 2,5 metre yüksekliğindeki abidevi rölyef, bugün sabah 08.00'da muhteşem bir törenle açıldı.
Eski Hükümet Meydanı'ndaki Özel Güneş İlköğretim Okulu'nun bahçe duvarına asılan rölyefin açılışına Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Çoşkun, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Erzurumlular Vakfı (ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende, cepheye erzak taşıyan çocukları Erzurumlu 95 izci canlandırdı. İzciler 95 sene önce olduğu gibi evlerinden getirdikleri yastık kılıfları ve yatak çarşaflarının içinde sembolik olarak yiyecek taşıdılar.
Abidevi rölyefin açılışı öncesi bir konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, gençlerle gurur duyduklarını söyledi. 22 Aralık 1914 yılında çok ağır bir kış yaşandığını belirten Koçak, "Erzurum ve Türkiye'de kasım ayında başlayan kar yolları kapatmış ve ulaşımı imkansız hale getirmiş. Yine aynı dönemde Ruslar, Sarıkamış ve Kars'ı üs olarak kullanarak takviye kuvvetleri ile birlikte Osmanlı'ya Kafkas cephesindeki mücadelesinde zor anlar yaşatıyorlardı. Hem cephane hem de yiyecek
bakımından ordumuz sıkıntılı günler geçirirken, 3. ordu komutanı Hasan İzzet Paşa ve Ragıp Paşa devamlı telgraflarla Erzurum'dan yardım taleplerinde bulunuyordu. Erzurum o dönemde hem Trabzon, Bayburt üzerinden hem de Anadolu'dan gelen yardımların toplanıp cepheye götürüldüğü mekandı. Çoluk çocuk 17 yaşlarındaki gençlerimizin götürebileceği bilhassa yiyeceklerden oluşan torbalarla hareket edilmiş, malzemeler omuzlarda sırtlarda taşınmıştır. Böylece Kafkasya cephesindeki ordumuza yardım gitmiştir. Bu sıcak
günde bunu anlamak belki zor olacak fakat bu çalışma ile o dönemdeki çocuklarımızın gençlerimizi hatırlama bakımından, tarihe yazma bakımından büyük bir eser olduğunu düşünüyoruz. Atatürk Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ve Sarıkamış Dayanışma Derneğinin ortaklaşa yaptığı bu çalışma tarihe iz bırakacaktır. Burasının ayrı bir özelliği de o tarihlerde iaşenin yola çıktığı mekan olmasıdır" dedi.
Konuşmanın ardından Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Çoşkun, Rekter Hikmet Koçak, Prof. Dr. Bingür Sönmez ve davetliler rölyefin açılışını yaptı.
Davetliler daha sonra otobüslere binerek Şenkaya ilçesine bağlı Gaziler beldesindeki Bardız Şehitliği'nde düzenlenen anma yürüyüşüne katıldı.
Manşetler
İspanya’nın savaş karşıtı olması ilişkileri güçlendirdi
Lufthansa CEO'su, ilk Boeing 777X'i 2027'de bekliyor
AIRBNB yapay zekâ ile yeniden yapılandırılıyor
Sİngapur 15 yılda MICE'ı iki katına çıkarmayı hnedefledi
Brezilya, 2026 Karnavalı'nda yabancı ziyaretçi rekoru
Trump, İspanya ile ticarete veda ediyor
Gürcistan BM turizm adaylığını geri çekti
Astana, Avrupa seyahat forumuna ev sahipliği yapacak.
Turizmci Murathanoğlu beton mikserinin altında kalarak can verdi
Viking Nil Nehri turlarını yeniden başlattı