Ermeniler Ani'ye hasar verdi

Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri, sınıra sıfır mesafedeki Ermeni Taş Ocağı'nda patlatılan dinamitler nedeniyle zarar görüyor.

KARS- Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri, sınıra sıfır mesafedeki Ermeni Taş Ocağı'nda patlatılan dinamitler nedeniyle zarar görüyor. Tarihi İpek Yolu Köprü'nün karşısında sıfır noktadaki Ermenistan taş ocağında patlatılan dinamitler ve ağır iş makinelerinin gün boyu çalışması Ani Harabeleri'ndeki eserleri bir bir yok ediyor. Patlatılan dinamitlerin etkisiyle önemli ölçede hasar gören Ani harabeleri, burayı ziyeret eden yerli ve yabancı turistlerinde dikkatini çekiyor.
Türkiye'nin değil Dünya'nın en önemli ören yerlerinden olan Ani Harabeleri, Ermeni taş ocağındaki çalışmalar yüzünden ağır ağır sarsılıyor. Bu sarsılmalar ise harabelerdeki binaları bir bir yıkıyor. Duvarları, kapıları, sütunları ve tavanlarındaki taşlar yerlerinden düşüyor. Ermeniler taş ocağındaki bu çalışmayla Ani Harabelerindeki eserlerin yıkılmasına neden olurken, Ani'yi ziyaret eden çok sayıda yabancı turist ise Ermenilerin bu tutumuna tepki gösteriyor.
Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ören yeri içerisinde bulunan Büyük Katedral Kilisesi, Gürcü Kilisesi'nin ayakta kalan bir duvarı, Ören yerinin ayakta kalmış giriş kapısının iç kaleye açılan kapı girişi olan yerlerde çelik konstrüksiyonlu sağlamlaştırarak Ermenilerin patlattığı dinamitler yüzünden yıkılmasını önlüyor.
Patlatılan dinametler yüzünden Büyük Katedral'deki dış duvarlarda oluşan derin çatlaklar ve iç kısımlarda ise sütunlarda meydana gelen kaymaların ise çok açık bir şekilde görülüyor.
Ani'yi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, biran evvel Ermenilerin Taş Ocakları'nın bu bölgede kapatılması için yetkililerin ülkeler arasında girşimlerde bulunması gerektiğini kaydettiler.
Öte yandan Ani Harabelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce restorasyon çalışmaları yapıldığı görüldü. Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce yaptırılan restorasyon çalışmalarında Ani'de bulunan tarihi binaların Ermenilerin patlattığı dinamitlerden zarar görmesi de engelleniyor.

Manşetler

Yunanistan'da "havlu isyanı" zafer kazandı
6 ülkeden 11 grupta 600 dansçı Side'de dans etti!
Kaş'ta turizm sezonu Yörük Göçü ile başladı!
ŞUTUDER’de Yeni Başkan Mehmet Kamil Türkmen oldu
Harem'in Kalbi İlk Kez Kapılarını Açtı!
Vize başvurularının yüzde 90'ı onaylandı
Coffee Festivali'ne100’e Yakın Marka, 17 Bin ziyaretçi katıldı
Kemer destinasyonu 650 turizm acentesine tanıtıldı
Miniatürk’te “Bahara Merhaba” festivali başlıyor
Havayolları, jet yakıtı fiyatı nedeniyle 13 bin uçuşu iptal etti