Enkaz altında bekleyen 74 bin kişi olduğu tahmin ediliyor

Deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, göçük altında kurtarılmayı bekleyenlerin sayısını 74 bin olarak açıkladı.

İSTANBUL- Kahramanmaraş‘ta 6 Şubat’ta dokuz saat arayla meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem ağır yıkıma yol açtı. Depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar devam ederken arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

Jeofizik yüksek mühendisi ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda artçı depremlere ve enkaz altında kalan kişilerin sayısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medya hesabı Twitter‘dan paylaşımlarda bulunan Ercan, göçük altında kurtarılmayı bekleyenlerin sayısını 74 bin olarak açıkladı. Ercan paylaşımında, “Son yaşam umudu, toplam nüfus 13,5 milyon, göçen yapı 7 bin, konut sayısı 56 bin, konut başına düşen kişi 3,375. Göçük altında kalan 189 bin kişi, yaralı kurtulan 80 bin, göçük altında kalan 109 bin, ölü olarak çıkan 25 bin, bugün için göçük altında kurtulmayı bekleyen 74 bin kişi” dedi.

‘Artçı depremler en az iki üç yıl sürebilir’

Deprem bilimci Prof. Dr. Ercan, bir başka paylaşımında ise uyarılarda bulundu. “Deprem bölgesinde büyüklüğü en çok M6,9 olan artçı depremler en az iki üç yıl olacaktır. Yıkılmayan yapıların bir çoğu, eşik dengede yüksek çekincelidir. Uzmanlarca  incelenmeden  içeriye girilmemelidir. Geçici olarak girerseniz, başınıza baret takın, elinize düdük ile pet şişe alınız” ifadelerini kullandı.

Ercan, bir başka paylaşımında depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ın 2021’de deprem çekincesini azaltma hususunda örnek kent olarak seçildiğini hatırlatarak, kenti depreme dayanıklı hale getirme çalışmaları yapılması planlandığını hatırlatarak son iki yılda burada konuya ilişkin çalışmalar yapılmadığına dikkati çekti.

Manşetler

İtalya'nın en iyi üç çiçek festivali ve çiçek halı geleneği
İtalya, turizmi köylere yaymak için projeler geliştiriyor
İspanya'nın 2030 turizm stratejisi: İnsan odaklı eko sistem
2025'te en fazla iletişim yapan sektör hangisi?
AVM sektöründe, ciro artsa da reel daralma yaşandı!
Alkollü içkilerin satışına ve tanıtımına yasak geliyor
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
Reklamverenler Derneği yeni yönetimini seçti
Türkbükü'nde turizm tesisinde kapasite artışına onay
Bodrum’daki otel projesi için düğmeye basıldı