eBeaver ticari elektrikli uçak ile yolcu taşıma izni alan ilk havayolu

Harbour Air’e ait “ eBeaver ” modeli elektrikli uçak ticari hava taşımacılığında kullanılmak üzere üretilen ilk uçak olacak. Kanada’da kurulu Harbour Air de, hava yolu taşımacılığında kullanmak için izin almış bulunuyor.

VANCOUVER , Havacılıkta elektrikli uçak dönemi hızla yaklaşıyor ve ilk ticari elektrikli uçak ( eBeaver ) testi başarıyla tamamlayarak yolcu taşımaya bir adım daha yaklaştı.

Harbour Air’e ait “ eBeaver ” modeli elektrikli uçak ticari hava taşımacılığında kullanılmak üzere üretilen ilk uçak olacak. Kanada’da kurulu Harbour Air de, hava yolu taşımacılığında kullanmak için izin almış bulunuyor. Bu bir havayolu şirketi için dünyada ilk.

Şirketin kullanacağı elektrikli uçak ise şimdilik, seri üretim bir uçak değil. Zira henüz seri üretilen elektrikli uçak modeli yok. Ama şirket denize inip kalkabilen 1946 tasarımı  DCH-2 Beaver modeli uçağı modifiye ederek elektrikli hale çevirdi. Uçakta 750 beygir gücünde elektrikli bir motor kullanıldı.

14 yolcu alabilen deniz uçağı eğer elektrikli olmasaydı, saatte 300 dolarlık yakıt tüketecekti. Şu anda ise 150 km mesafe uçabilmek için 10-20 dolar değerinde elektrik enerjisi tüketiyor. Bu da bölgede yaşayan pek çok kişi için merkezi yerleşim birimlerine ulaşmak için yeterli bir mesafe. Havayolu şirketi bu sayede hem bilet fiyatlarını düşürebilecek hem de daha fazla yolcu kazanarak kazancını artırabilecek.

Dünyanın bu ilk elektrikli ticari uçuş deneyimi başarılı olursa, yerel havayolları gibi büyük havayolu şirketleri de elektrikli uçaklara geçmek konusunda arayışa girecek gibi görünüyor. Bu aynı zamanda hava taşımacılığının daha ekonomik ve daha yaygın bir seçeneğe dönüşmesini de hızlandıracak.

Manşetler

Türkiye'deki en iyi 5 vejetaryen ve vegan restoran
Türkiye, AB ile vize serbestisi için 6 kriterli çalışma başlattı
Geleneksel sanatlar ile edebiyat buluştu
Noma, yeni yönetimiyle kapılarını açıyor
Plajlarda yeni dönem
Kelebeklerin10 türünden biri yaşam alanını terk etti
Roma ile Madrid arasında gerilim
Akdeniz'de 1.300 yıllık Bizans gemisi bulundu
Bedavacı “influencer”lardan bıktı, yasak koydu
TUI, yeni marka ile 'düşük maliyetli' segmente girdi