Dünyanın en uzun köprüsü açılıyor

Çin'in kuzeyindeki Shandong eyaletinde inşa edilen 43 kilometrelik dünyanın en uzun köprüsünün Haziran'da trafiğe açılacağı bildirildi.

PEKİN- Köprünün bir ucundan diğer ucuna, motorlu araçla, ortalama 80 kilometre hızla ancak yarım saate gidiliyor. Çin'in kuzeyindeki Shandong eyaletinde inşa edilen dünyanın en uzun köprüsünün haziranda trafiğe açılacağı bildirildi.
İnşaatına 2006'da başlanana 43 km uzunluğundaki dev köprü 4 yılda tamamlandı. Çinresmi Xinhua ajansında yer alan haberde, Shandong eyaletinde 43 km uzunluğunda dünyanın en büyük köprüsünün haziranda trafiğe açılacağı bildirildi.
Üç şehri birbirine bağlayan köprü, 2 farklı ekibin çalışmalarıyla 2006 yılından farklı uçlardan inşaatına başlanmıştı. Köprü 4 yılda tamamlandı. Qingdao Boğaz Köprüsü adı verilen dünyanın su üzerine kurulmuş en büyük köprüsü, Huangdao, Jiaozhou ve Qingdao şehirlerinin birbirine bağlıyor.




Köprünün Qingdao ve Huangdao arasındaki bölümü 80 kilometre hızla 20 dakikada tamamlamak mümkün.
Köprü şehirleri birbirine bağlayan yolu 30 kilometre daha kısaltıyor. İnşası tamamlanan köprünün boyama, ışıklandırma ve diğer eksikliklerinin hızla tamamlanmaya çalışıldığı, haziran ayında resmen trafiğe açılacağı kaydedildi.
Çin donanmasına ev sahipliği yapan Qingdao şehrine inşa edilen dünyanın en uzun köprüsünün toplam 8.5 milyar dolara (13 milyar 150 milyon TL) mal olduğu açıklandı. 10 binlerce işçinin çalıştığı inşaatta 450 bin ton çelik kullanıldığı belirtildi.
Genişliği 35 metre olan köprünün 100 yıllık kullanım süresi olduğuna vurgu yapılırken, 8 büyüklğüğnde depreme, tayfuna ve 300 bin tonluk araç ağırlığına karşı dayanıklı olacağı ifade edildi.
Çin'de blog sitelerde köprünün yapılışını değerlendiren Çinliler, "Dünyanın en büyük köprüsüne sahip olmak gurur verici bir duygu. Çin'in en kalabalık ikinci eyaleti olan Shandong'da Qingdao ve Huangdao arasındaki yol çok kalabalıktı, artık yolculuğumun daha hızlı ve kolay geçeceğinden dolayı çok mutluyum." şeklinde yorumlarda bulundu.
Çin'den önce en uzun köprü rekoru ABD'nin güneyinde yer alan Louisiana eyaletinde 38 kilometre uzunluğunda bir köprüye aitti

Manşetler

Kappatur’dan 2027’de 299 Euro’dan turlar, yeni rotalar
Rusya dünya lideri: Sokaklarda 2,8 milyon kedi yaşıyor
Rayların 11 lüks efsanesi: İstanbul dünya listesinde!
İspanya turizminde kriz: Liderlik tehlikede mi?
Türk gıda ihracatçılarının ABD hedefi: 2 milyar dolar
THY’de 2027 hazırlığı: Yeni hatlar geliyor
Padişahın ahırlar amiri bir köye adını verdi: İmrahor
Gezgin gösteriş değil, özgün deneyim istiyor!
Caddebostan’ın 1600 yıllık hafızası kitap oldu
Alanya’dan Letonya’ya turizmde yeni iş birlikleri