Dünyanın en büyük şairi Tosun

Özkan Altıntaş

Ayaklı tarih diyeceğimiz Prof.Dr. İlber Ortaylı rehberliğinde Turist Rehberleri Vakfı- TUREV Başkanı Çimen Filiz Paşa’nın organizasyonu ile İran ziyareti yaptık. Gezi boyunca rehberlik yapan Ortaylı arada bir eğlenceli konuşmalarıyla geziye renk kattı. Tarihi anlatımları sırasında çevrede gürültü eden kadınları susturmak için onları fırçaladı. Ekipten geç kalanları takıldı. Tarihi olayları birbirine bağlayarak günümüzdeki yaşananları zekice eleştirdi. Kısacası Prof.Dr. İlber Ortaylı’nın rehberliğinde muhteşem bir gezi yaşadık.

Isfahan’dan Şiraz’a giderken otobüsümüz bir yerde ihtiyaç molası verdi. Aceleyle inip tuvaletleri arayıp bulduk. Ancak tuvaletlerin kapısında ve duvarda hep Farsça yazılar vardı. Hangisinin erkek, hangisinin kadınlar için olduğunu kestiremiyorduk. Çok sıkışmamıza rağmen, çaresiz bir süre bir İranlının tuvalete girmesini bekledik.
Neden sonra bir adam çıkageldi ve bir tuvalete doğru yöneldi. Tüm erkerler bizde peşine takılıp tuvalete girdik. Ekipteki hanımlarda diğer kapıya yöneldi.

Rahatlayıp çıktığımız zaman Prof.Dr. İlber Ortaylı “Dünyanın en büyük yazarı Tosun buraya da gelmiş” diyerek duvardaki Farsça yazıları gösterdi.
Herkes gülüşürken Ortaylı “Almanya’ya gittiğimde tuvalete girdim. Kapının arkasında Tosun Münih’te de hizmetinizde” yazıyordu” dedi.
Sonra ekledi “Ama buradaki yazılarında karşımıza edepli Tosun çıkıyor. Yazılarda suyu iyi kullanın, tuvaletleri temiz tutun gibi şeyler yazıyor. Her tuvalet kapısı veya duvarında görürsünüz. Bazen şiir, bazende yazı yazar. Tosun dünyanın en büyük şairidir” dedi.

Aslında Türkiye'nin turizm tantımı için Tosun kullanılsa iyi olurdu.
Reklamcıların tuvalet duvarlarına astıkları reklamlar pek okunmuyor.
Ama Tosun öyle yerlere yazıyor ki mecburen okuyorsunuz.
Neyse bu da şaka idi.