Covıd 19, demircileri, kelle ütülemecisi yaptı

Demir ve çeliğe şekil vererek çapa , naçak, kazma ve tarım aletleri yapan demirciler, Covid 19 sürecinde işleri azalınca kelle ütülemeciliğine başlamış.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MERSİN /SİLİFKE- Mersin ve Antalya'da kızgın ateş karşısında demir ve çeliğe şekil vererek çapa , naçak, kazma ve tarım aletleri yapan demirciler, Covid 19 sürecinde işleri azalınca kelle ütülemeciliğine başlamış. Pandemi sürecinde iş alamayan demirciler, dükkanlarını 3,5 kapalı tuttuktan sonra restoranların 1 Haziran'da açılmasıyla farklı iş kolu olan kelle ütülemeciliğine başlamış. Silifkede 5 demirci ustası restoran, lokantalar a ve  çobacı dükkanlarının '' kelle paça'' Çorbası taleplerine hızlı cevap vermek için kelle ütülemeciliğine başladıklarını belirtiyor. 


 Pandemiyle birlikte demirciler, restoran ve lokantaların '' kelle paça'' çorba içimine hızlı cevap vermek için ''kelle ütülemesi yapıyor.   Mersin'in Silifke ilçesinde  Izzet- Durhasan  Pakçelik kardeşler, baba mesleği olan demirciĺiği, Çinin Wuhen şehrinde 14 Aralıkta yeni tip Karona Virüsü Covid 19 görülmesiyle Dünya Sağlık  Örgütü(DSÖ)'nün pandemi  ilan etmesiyle ülkede 15 Mart 'ta  Sağlık Bakanlığı  Sağlık Kurulu kapsaminda Silifke'de işlerinin azalması sonrası 1 Haziran'da restoran ve lokantaların açılmasıyla "demircilik" yerine restoranlardan gelen yoğun talep üzerine kelle ütüleme îşine başladıklarını söylüyor.  Sıcak ateşin karşısında  demir dövmeninde kelle ütüleme nde zor olduğunu belirten İzzet Pakçelik, '' Restoran ve lokantalarda .  kelle ütülemesi için yoğun talep alıyoruz. Restoranlar açıldıktan sonra demirciliğe dönmedik, zaten demircilik fabrikasyona yenik düştü. . İşlerimiz çok yoğun.  Yeni işimiz kelle ve paça  ütüleme. Kelle ütülemek  hem pratik hemde tecrübe sahibi olmayı gerektiriyor Yoksa elinizi ve ayağınızı kızgın demirle  dağlayabilirsiniz.


 YERLEŞİK RUSLARDA KELLE PAÇAYI SEVİYOR

     Onun için restoran çalışanları işi bize getiriyor. Mersin Silifkeliler kelle paça çorbasını kellenin derisini yüzerek değil;ütüleyerek seviyor. Daha lezzetli buluyor. Burada yerleşik yaşayan Ruslarda kelle paça çorbasını çok seviyor. Onlarda hem çorba hemde kelle yemek için kasaptan kelle alarak ütületmek için bize getiriyorlar.   Özellikle Gülnar Büyükeceli Nükleer santralinde çalışan Rus mühendisler kelle ütületlemeye  geliyor. '' dedi. .


 Demirciliğin ,baba mesleği olduğunu anlatan Pademir, şu bilgileri verdi: '' Covid19  korunma tedbirleri kapsamında ve restoran ve lokantaların açılmasıyla kelle paça çorbası  servisinde müşterilerinin yüzde 95'ini çorbanın hayvanın kafa derisi yüzülerek çorba yapılmasını sevmiyor. Derisi ütülenerek '' kelle paça '' çorbasını seviyorlar. Ayrıca kelle ütülemesine bağlı  çorba yapımı Covıd 19 korunma tedbirlerine çok uygun ve hijyenik. Keçi ve koyun kafasında olası Covıd 19 mikrobu ütüleme ve dağlama bağlı  ölmüş oluyor. Kellenin tanesini 25  liradan ütülüyoruz. ''

Manşetler

Lagina Antik Kenti ve Anahtarın Gizemli Yolculuğu
Airbnb’den Ev Kiralayacaklar Dikkat!
Dünya seyahat pazarı 2050’de 4,2 trilyon dolar. büyüyecek
Kaunos Antik Kenti’nde kazılar 60 yıldır aralıksız sürüyor
Uçakta 4 saniyelik ölümlü türbülansa yolcular dava açtı
Ölüdeniz'e yaya girişi 150, otomobille giriş 750 lira oldu
 Virüslü yolcu gemisi Kanarya Adaları'na demirleyecek
Sani Şener: Her şeyden aklandım ve geldim
Manavgat-Side destinasyonun da oteller dolu değil
Kartaca Turizm, Didim’de turizmcileri buluşturdu