Çeşme’de rezidans tartışması: “Turizm ölüyor” tepkisi

Çeşme’de otel ruhsatıyla yapılan rezidansların daire gibi satılması tartışma yarattı. Uzmanlar turizmin zarar göreceğini ve büyük rant doğacağını belirtiyor.

ÇEŞME -  Çeşme’de otel ruhsatı adı altında inşa edilen rezidansların daire gibi satılması, turizm ve şehircilik çevrelerinde tartışma yarattı. Uzmanlar turizmin zarar göreceğini ve büyük rant doğacağını belirtiyor. Etik Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, “Çeşme’de turizm ölüyor” diyerek tepki gösterirken, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler, “200 milyon dolarlık rant doğacak” ifadelerini kullandı.

imar planı değişikliği kabul edildi
Tartışmaların merkezinde, Azerbaycanlılara ait olduğu bilinen Reges, a Luxury Collection Resort & SPA yer alıyor. Otelin bulunduğu araziye ilişkin imar planı değişikliği önerisi, belediye meclisinde oybirliğiyle kabul edildi. Böylece “turistik tesis” kullanımında olan parseller “ticaret turizm alanı” olarak belirlendi.


Etik Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, Çeşme’de en az 40 rezidans yapıldığını belirterek, “Otel ruhsatıyla alınan imar hakları daire satışı için kullanılıyor. Rezidanslar turizmi bitiriyor, turist kaçırıyor. Çeşme’de gerçek oteller iki elin parmağını geçmez hale geldi” dedi.

ahmet güler: 200 milyon dolarlık rant
Çeşme Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Güler ise, “İmar değişikliğiyle rezidans satışı yolu açıldı. Bu daireler milyon dolarlarla ifade edilen fiyatlara satılacak ve yaklaşık 200 milyon dolarlık rant doğacak. Hukuki yollara başvuracağız” diye konuştu.

kaygılar artıyor
Uzmanlar, alınan kararın emsal teşkil etmesinden endişe ediyor. Kent Konseyi ve meslek odaları, benzer uygulamaların Çeşme’de ve İzmir genelinde yaygınlaşması durumunda turizmin ağır darbe alacağı görüşünde.

Manşetler

2026 En İyi Turizm Köyü Adayı Adatepe'nin Özellikleri
TCDD’den ilaçlama için ‘dikkatli olun’ çağrısı
Dünya Latte Sanatı Şampiyonası'nda nasıl ikincilik elde etti?
243 kiloluk ton balığına 3,2 milyon dolar
23 takım ve 27 ülkeden 161 bisikletçi, 1133,5 km yarışacak
Havacılık şirketinin lisansı iptal edildi
Ege’nin iki yakası, basketbol ve müzik ile Sakız’da buluşuyor
WTTC, küresel liderleri Mısır’da bir araya getiriyor
TAP Air Portugal en iyi stopover programı ödülünü kazandı
2026’nın Kültür Yolu Festivali Şanlıurfa’da başladı